
Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2023 ØKO
A textbook example of how Grüner Veltliner from Carnuntum tastes. Serious, spicy and concentrated. Advanced ripeness, which brings complexity, balance and length. Fine and tightly-woven finish. – Gerhard Markowitsch
Gerhard Markowitsch går ”Grand Cru”!
Tro oss… Du har inte upplevt Grüner Veltliner fullt ut förrän du får detta österrikiska paradexempel i glaset!
Vi talar om Carnuntum-regionens kanske finaste ”Cru-flaggskepp” med namn efter sina upp till 35 år gamla vinstockar.
100-poängsstjärnan Gerhard Markowitsch skämmer bort sitt toppvin i burgundisk stil med delvis jäsning och lagring på ekfat, där kontakten med den fina jästfällningen gör texturen och smakupplevelsen extra krämig och läcker!
Det här är Grüner i världsklass helt enligt skolboken! Seriös, frisk och pepprigt kryddig, underbart koncentrerad i frukten och med helt otroliga 14,1 % alkohol i den nya årgången 2023 är det upplagt för fyllighet och fruktrikedom som i en stor Meursault.
Avnjut den till stekt fisk och skaldjur, sushi, asiatiska rätter, fjäderfä, wienerschnitzel och grillade grönsaker samt nötiga ostar. Avnjut vinet vid 10–12°C.
Hur smakar Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2023 ØKO?
Vid upphällningen vackert vibrerande och delikat gyllene i glaset… Doften lovar stor Grüner Veltliner med en antydan av seriös Bourgogne! Vitpeppar, vita blommor, gula äpplen, vitpeppar, mandarin, saltad grapefrukt, krusbär och mango begeistrar och lämnar plats åt delikata fatkryddiga toner av smör, nötter och lemon curd... I munnen läckert fyllig och krämig med årgångens enorma fruktpower, som vackert kompletteras av mineralisk fräschör och vaniljkryddighet. Eftersmaken är stor och mäktig – med en intensitet du bara hittar från gamla vinstockar på extraordinär terroir. Great, great Grüner! Drick nu, eller spara 6–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Flintesten
Grapefrukt
Vitpeppar
Mango
Krusbär
Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2023 ØKO passar bra till...
Hur är Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2023 ØKO framställt?
Alte Reben 2023 är framställd av 100 % Grüner Veltliner, som Gerhard Markowitsch handskördar från upp till 35 år gamla vinstockar i Carnuntum. Markowitsch handplockar extra mogna druvor från en sluttning med lössjord. 80 % av musten jäser med fruktbevarande temperaturkontroll vid 20 °C i ståltank, medan resterande 20 % får läckert kryddig komplexitet genom jäsning på burgundiska 228-liters ekfat. Vinet lagras vidare på stål- och ekfat, där kontakten med den fina jästfällningen fulländar det vita vinet med härligt krämig fyllighet.
Druvor
Grüner VeltlinerOm Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll



















