
Markowitsch Mardonna Rosé 2022 DB.Magnum
" Unikt elegant och kryddigt fräsch, Mardonna står för sin distinkta arom och presenterar sig med en helt ny Rosé-stil i Österrike." - Gerhard Markowitsch om "Mardonna Rosé".
Nytt roséflaggskepp med krigsförklaring mot Provence!
Österrikes bästa vinmakare, Gerhard Markowitsch, har precis släppt denna lyxcuvée av en rosé som fullt ut matchar toppvinerna från Sydfrankrike. "Mardonna" är lika graciös och imponerande i smaken som flaskan antyder.
I takt med att rosévin blir allt mer hypat och efterfrågat kommer seriösa och spännande sorter ut på marknaden och producenterna vill visa upp sig. Det är därför Gerhard använder sina bästa druvor för "Mardonna", handskördade från mycket gamla Blaufränkisch-vinstockar.
Den österrikiska druvspecialiteten fungerar bäst i Carnuntum-regionen, där extrema temperaturvariationer mellan natt och dag resulterar i den Provence-liknande stilen med sublim aromatisk utveckling i druvorna samtidigt som vinet behåller sin friskhet. Mognadslagringen med de fina jästresterna ger en silkeslen och krämig inpackning till den rika bärsmaken.
Mardonna tar död på alla tvivel - det här är den bästa österrikiska rosévinet vi någonsin har smakat. Om du älskar Provence och de bästa torra roséerna kommer du att älska Mardonna!
Njut av det som du skulle göra med en äkta Provence-rosé... Antingen som en uppfriskande och aptitretande aperitif eller till sushi, skaldjur, lätta asiatiska rätter, tapas, fågel och salade nicoise. Servera vid 8-12°C.
Hur smakar Markowitsch Mardonna Rosé 2022 DB.Magnum?
Mardonna pryder glaset med en laxfärgad provencefärg. Det är inte bara utseendet som påminner om Provence... I doften möts du av de mest eleganta och krispiga fruktnoter av hallon, jordgubbar, persika och sommarrosor, sammanvävda med mineraliska inslag av våt kalksten och en touch av medelhavsörter. I munnen landar roséflaggskeppet övertygande mjukt och elegant med krispig citrusfrukt och uppfriskande mineralitet, flankerad av apelsinskal, melon och stenfrukt. Lång och något kryddig avslutning med fina inslag av rostade mandlar. Se upp, Provénce... Det här är utsökt! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.
Recensioner av Markowitsch Mardonna Rosé 2022
92/100 Falstaff
"Ljus laxrosa, silverreflexer. Delikata stenfruktsnyanser, blommig, apelsinskal, sval bukett. Medelstor kropp, surkörsbär, fin syra, mineral, balanserat och hållbart, ett fint sommarmatvin."
Markowitsch Mardonna Rosé 2022 DB.Magnum passar bra till...
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll