
Markowitsch Mardonna Rosé 2023
” Uniquely elegant and spicy fresh, Mardonna stands for its distinctive aroma and presents itself with a completely new Rosé style in Austria.– Gerhard Markowitsch om “Mardonna Rosé”.
Se upp, Provence… Här kommer den daggfriska och topprankade årgången av Markowitschs storslagna roséflaggskepp!
Österrikes främste vinmakare, Gerhard Markowitsch, har precis släppt denna lyxcuvée av en rosé som fullt ut matchar toppvinerna från södra Frankrike. ”Mardonna” är lika graciös och imponerande i smaken som flaskan antyder.
I takt med att rosévin blir mer hypat och efterfrågat kommer seriösa och spännande varianter ut på marknaden där producenterna vill visa upp sig. Därför använder Gerhard sina bästa druvor till ”Mardonna”, som handskördas från uråldriga Blaufränkisch-stockar.
Den österrikiska druvspecialiteten presterar allra bäst i Carnuntum-regionen, där extrema temperaturväxlingar mellan natt och dag ger en provensalsk-liknande stil med sublim aromatisk utveckling i druvorna samtidigt som friskheten bevaras i vinet. Lagring på fina jästrester tillför en silkeslen och krämig inramning till den överdådiga bärsmaken.
Mardonna slår alla tvivel i spillror – det här är den största österrikiska rosé vi någonsin smakat. Älskar du Provence och de bästa torra rosévinerna kommer du att älska Mardonna!
Njut av den som du skulle njuta av en äkta Provence-rosé… Antingen som en uppfriskande och aptitretande aperitif eller till sushi, fisk och skaldjur, lätta asiatiska rätter, tapas, fjäderfä och sallad Niçoise. Serveras vid 8–12°C.
Hur smakar Markowitsch Mardonna Rosé 2023?
Mardonna pryder glaset i en laxrosa Provence-ton. Det är inte bara utseendet som påminner om Provence… I doften möts du av de mest eleganta och krispiga fruktnoterna av hallon, jordgubbar, doughnut-persika och sommarrosor, som vävs samman med mineraliska inslag av våt kalksten och en ton av medelhavsörter. I munnen landar roséflaggskeppet övertygande smooth och elegant med krispig citrusfrukt och uppfriskande mineralitet, som flankeras av apelsinskal, melon och stenfrukter. Lång och lätt kryddig avslutning med fina nyanser av rostade mandlar. Den nya och daggfriska årgången 2023 bjuder återigen upp de största Provence-roséerna till dans! Drick nu, eller lagra 4–5 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Flintesten
Grapefrukt
Hallon
Rose
Smakprofil
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Markowitsch Mardonna Rosé 2023 passar bra till...
Hur är Markowitsch Mardonna Rosé 2023 framställt?
Det nya roséflaggskeppet från Markowitsch är framställt på den österrikiska specialiteten Blaufränkisch, som skördas från Markowitschs gamla vinmarker, där druvmaterialet är allra bäst. Extrema temperaturväxlingar mellan natt och dag ger en Provence‑liknande stil med sublim aromutveckling i druvorna samtidigt som friskheten bevaras i vinet. Så snart druvorna uppnår perfekt mognad handplockas de och förs till vineriet, där de varsamt krossas. Därefter följer en kall och fruktbevarande jäsning i ståltank vid 18–20°C. Vinet får därefter mogna på ståltank i kontakt med de fina jästresterna.
Restsockerhalt: 1,1 g/l
Syra: 6,3 g/l
Druvor
BlaufrankischOm Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker



















