
Markowitsch Mardonna Rosé 2023 Dobbelt Magnum
” Uniquely elegant and spicy fresh, Mardonna stands for its distinctive aroma and presents itself with a completely new Rosé style in Austria.” – Gerhard Markowitsch om “Mardonna Rosé”.
Se upp, Provence… Här kommer den daggfriska och mycket hyllade årgången av Markowitschs storslagna roséflaggskepp! Här i sällsynt och lyxig dubbel magnumflaska!
Österrikes främste vinmakare, Gerhard Markowitsch, har precis släppt denna lyxcuvée av en rosé som fullt ut matchar toppvinerna från södra Frankrike. Mardonna är lika graciös och imponerande i smaken som flaskan antyder.
I takt med att rosévin blir allt mer hypat och efterfrågat dyker det upp seriösa och spännande varianter på marknaden där producenterna vill visa upp sig. Därför använder Gerhard sina bästa druvor till Mardonna, som handskördas från uråldriga Blaufränkisch-stockar.
Den österrikiska druvspecialiteten presterar allra bäst i Carnuntum-regionen, där extrema temperaturväxlingar mellan natt och dag resulterar i en Provence-liknande stil med sublim aromatisk utveckling i druvorna samtidigt som friskheten bevaras i vinet. Lagring på jästfällningen tillför en silkeslen och krämig inramning åt den överdådiga bärsmaken.
Mardonna sopar alla tvivel åt sidan – det här är den största österrikiska rosén vi någonsin smakat. Älskar du Provence och de bästa torra rosévinerna kommer du att älska Mardonna!
Njut av den som du skulle njuta av en äkta Provence-rosé… Antingen som en törstsläckande och aptitretande aperitif eller till sushi, fisk och skaldjur, lätta asiatiska rätter, tapas, fågelrätter och salade niçoise. Servera vid 8–12°C.
Hur smakar Markowitsch Mardonna Rosé 2023 Dobbelt Magnum?
Mardonna pryder glaset med en laxrosa provencetons. Det är inte bara utseendet som påminner om Provence… I doften möts du av de mest eleganta och krispiga fruktnoterna av hallon, jordgubbar, doughnut-persika och sommarrosor, som vävs samman med mineraliska inslag av våt kalksten och en touch av medelhavsörter. I munnen landar roséflaggskeppet övertygande smooth och elegant med krispig citrusfrukt och uppfriskande mineralitet, som flankeras av apelsinskal, melon och stenfrukter. Lång och lätt spicy finish med fina inslag av rostade mandlar. Den nya och daggfriska årgången 2023 bjuder ännu en gång de största provence-roséerna upp till dans! Drick nu, eller spara 4–5 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Flintesten
Grapefrukt
Hallon
Rose
Smakprofil
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Markowitsch Mardonna Rosé 2023 Dobbelt Magnum passar bra till...
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Allergener
Restsöcker