
Markowitsch Pinot Noir 2020
Gerhard Markowitsch gör Österrikes bästa Pinot Noir!
Den nya årgången har ännu inte bedömts internationellt, men fans av den (alltid slutsålda) kundfavoriten kan se fram emot Gerhards mest burgundiskt eleganta Pinot Noir hittills.
Den lovande vinmakaren har redan fått utmärkelsen "Falstaff Winemaker of the Year", och ett av hans dyrare viner har slagit La Tache från Domaine de la Romaine-Conti i en blindprovning. Inte en liten sak att ha på sitt CV som relativt ung vinmakare...
Ett saftigt vin med stor finess och förförisk rödbärsfrukt. Massor av utsökt "Pinot-Noir" DNA och en elegans som påminner om Bourgogne. Lätt att dricka och lika lätt att bli beroende av. Mästaren Markowitsch har trollat igen - och vi blir glada när vi smakar hans Pinot Noir i den nya, extraordinära årgången.
Flaskevis.dk "Vackert vin från familjen Markowitsch, lätt och okomplicerad Pinot Noir är ofta att föredra framför pretentiösa och förnämliga versioner. Från fälten Scheibner och Kirchtal i Carnuntum skördas druvorna för hand, jäses delvis med hela klasar och vinet lagras sedan på 500 liters franska ekfat. Färsk röd frukt i förgrunden, saftig syra och sammetslena tanniner, nypon, hibiskus och skogsbär och en milt kryddig, rökig avslutning."
----------
Rekommenderas till grillad fisk, fågel, fågelvilt, ljust kött, svamprätter och krämiga ostar. Njut av vinet vid 15-17°C.
Hur smakar Markowitsch Pinot Noir 2020?
Ljus rubinröd färg i glaset. Saftiga körsbär, hallon, jordgubbar och skogsbär möter näsan i den första sekunden, tillsammans med nypon och apelsinskal, innan djupa inslag av kryddnejlika, lakrits, skogsmark och kaffe träder in på scenen. En antydan till fatkrydda av utsökt vanilj kan upptäckas som ett underlag. Ett vackert orkestrerat vin med ett överflöd av saftig bärfrukt. Wow, ett vin! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Markowitsch Pinot Noir 2020 passar bra till...
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning