
Markowitsch Prellenkirchen Weissburgunder 2022
Weissburgunder som får dig att säga WOW!
De flesta känner till Weissburgunder-druvan under namnet Pinot Blanc, särskilt i Alsace, Alto Adige och Tyskland, pionjärerna för druvsorten, som är den yngsta medlemmen i Pinot-familjen. Men ett av de finaste exemplar vi någonsin har smakat kommer från den österrikiske "kungen av Carnunumtum", Gerhard Markowitsch.
Gerhard Markowitsch gör sitt nya flaggskepp Pinot Blanc av handskördade druvor från det kalkrika, perfekt sydvända och Erste Lage-klassificerade Ried Spitzerberg strax norr om byn Prellenkirchen. Här står gamla 55-åriga vinstockar med sina rötter djupt planterade i den kalkhaltiga jorden, från vilken den absorberar mineralsalter.
Gerhard låter den delikata musten spontanjäsa i både betongfat och ekfat, där den också mognar ytterligare i 10 månader efter jäsningen. Detta bidrar till att ge vinet den krämiga rikedomen hos burgundisk Chardonnay i kombination med en mineralisk Grand Cru Riesling. Helt formidabel Pinot Blanc, som fick imponerande 93 poäng av Falstaff.
Njut av det till delikata rätter som sallader, skaldjur, fågel, omeletter, grönsaksrätter och krämiga ostar. En utmärkt aperitif. Servera vid 8-12°C.
Hur smakar Markowitsch Prellenkirchen Weissburgunder 2022?
Markowitsch "Prellenkirchen" presenterar sig med en delikat ljus halmgul färg ... Kall, elegant och mineralisk näsa med fruktiga toner av saltad grapefrukt, päron, färsk lime, mango, honungsmelon och nektariner, som döljer en spännande mineralisk underton av våta stenar och lite mandel ... I munnen är vinet underbart krämigt tack vare den fina mognaden i både ekfat och betongägg. Bakom den krämiga fruktigheten finns väl tillagade fruktsmaker av äpple, mango, päron och en antydan till honung! Uppfriskande och munrengörande mineralfinish med en härlig kritaktig underton ... Underbar Pinot Blanc från en av Österrikes bästa vinmakare! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Markowitsch Prellenkirchen Weissburgunder 2022 passar bra till...
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll