
Martin Codax Marieta Ribeiro 2022
Ultra sällsynta nyheter om vitt vin från norra Spanien!
Martin Codax har gjort sig ett stort namn i Galicien med sina aromatiska Albariño-viner i den ledande regionen Rias Baixas. Nu lanserar han den perfekta och aldrig tidigare skådade hybriden mellan krispig Chablis och porlande söt Riesling.
Vi befinner oss i Galiciens äldsta appellation, Riberio, som ligger 45 kilometer från kusten och Rias Baixas. Druvsorten heter Palomino och är kanske mest känd för sherryproduktionen i Andalusien. Den förekommer mycket sällan i vanliga vita viner och måste vara en av de bäst bevarade hemligheterna i Spanien - och den smakar fantastiskt!
Mjukare, rundare och krämigare än sitt systervin Marieta Albariño.... Ribeiro ligger 45 kilometer inåt landet, där det är stora temperaturväxlingar mellan natt och dag. Den perfekta blandningen av svala atlantvindar och det något varmare inlandsklimatet säkerställer perfekt aromatisk finess i druvorna.
Fylld till brädden med persikor, päron, jasminblommor och limoncellocitron. Krispig, krispig och mineralisk i smaken, avrundad med en antydan till söt honung. Det här är det ultimata vita sommarvinet som kommer att bli en hit runt bordet.
Vinet är perfekt som sällskapsvin och passar bra till skaldjur, lätta asiatiska rätter och milda ostar. Servera vid 8-10°C
Hur smakar Martin Codax Marieta Ribeiro 2022?
Den nya Marieta är ljus med små gröna blinkningar. Doften är delikat och elegant, med skarpa, citrusaktiga mineraliska inslag av Chablis. Under det fräscha första intrycket kommer en bukett av jasminblommor, snabbt följt av mogna persikor, päron, limoncello och papaya. I munnen är vinet mjukt, runt och krämigt med en härlig friskhet som snyggt kompenseras av en syndig honungston. Lång avslutning med persikor, päron och saltad citrus. Uppfriskande, len och lättdrucken. Spaniens bäst bevarade hemlighet när det gäller vitt vin. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Flintesten
Honungsmelon
Päron
Martin Codax Marieta Ribeiro 2022 passar bra till...
Om Bodegas Martin Codax
"Cooperative of the Year 2023" - Tim Atkin, Master of Wine
I nordvästra Spanien ligger landets dolda gröna pärla, den vackra vinregionen D.O. Rías Baixas. Här hör vineriet Martin Codax hemma, som grundades 1986. Rías Baixas är känt som landet med de tusen floderna och som det "gröna Spanien" med sina böljande kullar och frodiga skogar. Vineriet ligger i den vackra Salnés-dalen, som bara ligger en knapp timme från Santiago de Compostelas katedral.
– Sjunger inte änglarna när de smakar vinerna från Rías Baixas? Martin Codax, den kände lokala trubaduren som huset är uppkallat efter, sjöng i alla fall om sin kärlek till den galiciska kusten och havet runt omkring.
Och just havet är så viktigt i Rías Baixas, där många vingårdar ligger nära havet. Vinodlingarna ligger lågt och aldrig mer än 300 meter över havsytan. Det ger vinerna ett friskt, mineraliskt och lätt saltat uttryck. Albariño, som är regionens huvuddruva, ger små klasar med små druvor, vilket främjar tidig fruktmognad. Ett fåtal av Martin Codax' viner lagras i franska ekfat, men huvudparten är krispiga, friska och unga viner som lagras i rostfritt stål. Regionen präglas av ett svalt atlantiskt klimat med mycket regn.
Huvudvinmakaren är Luciano Amoedo, som är 9:e generationens vinmakare. Han var med och bildade D.O. Rías Baixas redan 1988 och är också medgrundare av vineriet. Redan från starten fick vinerna ett varmt mottagande och väckte uppmärksamhet både i hemlandet Spanien och internationellt. Sedan dess har efterfrågan bara ökat i takt med att erkännandet växte, vilket ledde till successiva utökningar av odlingsarealerna. Idag disponerar huset druvor från mer än 1 400 pyttesmå vingårdsparceller, som odlas av 55 familjer i närheten av staden Cambados. Martin Codax har blivit en symbol för galicisk kultur när den är som bäst. Vineriet håller fortfarande samma höga nivå – och samma förnuftiga priser!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll