





Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023
Mas de Mancuso är enligt Robert Parker det bästa och mest ambitiösa rödvin som någonsin skapats på druvsorten Cariñena (Carignan) – i just den region som gett druvan sitt namn.
Således får de två senast recenserade årgångarna båda 94+/100 av samma Robert Parker, som bedömer vinet till ett "release price" på $50 – motsvarande strax över 300 DKK!
Bakom vinet står den erkände vinmakaren Jorge Navascués, som – utöver sitt eget familjeprojekt Mas de Mancuso – är chefvinmakare hos legendariska Viñedos del Contino i Rioja, där hans viner belönats med upp till 98 poäng av James Suckling.
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Jorge handplockar druvorna till Mas de Mancuso från en liten parcel med omkring 50 år gamla vinstockar i högt belägna Almonacid de la Sierra. Bygden räknas som regionens mest prestigefyllda, och de nordvända skifferjordarna har vissa likheter med Priorats berömda terroir.
Cariñena-druvorna jäser med 100 % hela klasar för att framhäva vinets parfym, struktur och komplexitet, som fulländas med läckra kryddtoner från den 18 månader långa lagringen på 500-liters franska ekfat.
“My family and I are a third generation of wine growers and winemakers from Aragón (Spain), that, apart from our small family-owned wine project, also act as consultants for wineries in the whole country. Since 2002 we are working on our personal project – Mas de Mancuso – recovering very old high qualityvines – aged between 50-70 years old - at almost 700 meters altitude in Aragón. We are based in Almonacid de la Sierra where we rented a very old winery trying to keep the same winemaking methods than our ancestors had.” - Jorge Navascués
…
Njut av den till nötkött, lamm, vilt, grytor och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023?
Mas de Mancuso Cariñena 2023 visar sig mörkt körsbärsröd i glaset… I doften finns en intensiv och karaktärsfull arom med inslag av mörka körsbär, björnbär, viol och vildhallon, som vackert vävs ihop med toner av torkade medelhavsörter, svart te, läder, lakrits och skiffermineralitet. Ett par virvlar i glaset ger utrymme för fina nyanser av rök och exotiska kryddor från lagringen på 500‑liters franska fat... Vinet lägger sig mjukt och lätt krämigt på tungan, där terroirens energiska friskhet och mineraliska nerv elegant väcker den koncentrerade bärfrukten till liv. Avslutningen är lång, lätt fatkryddad och komplex med matvänliga tanniner. Kvaliteten här matchar enkelt Priorat‑ikoner till flera gånger högre pris… Jorge Navascues är otrolig! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023 passar bra till...
Hur är Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023 framställt?
Mas de Mancuso Cariñena 2023 är gjord på 100 % Cariñena (Carignan) från nordvända skiffermarker i höjderna ovanför Almonacid de la Sierra – den förmodligen mest prestigefyllda byn i vindistriktet Cariñena i Aragón. Druvorna handskördas från upp till 50 år gamla vinstockar och jäser som hela klasar med fottrampning och 20 dagars maceration – en metod som främjar vinets parfym, struktur och aromatiska komplexitet. Efter jäsningen mognar vinet i 18 månader på franska ekfat om 500 liter. Endast ca. 4 000 flaskor produceras.
Druvor
CarinenaOm Bodegas Mas de Mancuso
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Jorge Nevascués – “Winemaker of the Year“ . “As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” – Tim Atkin
Byd velkommen til Jorge Nevascués - er en af Spaniens mest respekterede ønologer og tredje generation i en familie af vinmagere fra Aragón. Udråbt til et regulært vingeni af Jancis Robinson og senest kåret til ”Winemaker of the year” af Master of Wine, Tim Atkin. Så er tonen ligesom slået an.
Jorge er idémanden bag Mas de Mancuso, hvor han driver et kompromisløst terroir-fokuseret projekt i Almonacid de la Sierra, i den for mange ukendte appellation, DO Cariñena. For dem, der ikke er inde i Aragóns lokalgeografi, så befinder vi os godt tre timers kørsel ind i landet fra Barcelona.
Her arbejder Jorge og hans team med tudsegamle vinstokke, nogle op til 70 år gamle, plantet i 600–700 meters højde på skifer- og kalkholdige jorde. Alt arbejde i marken foregår med håndkraft, og ingen form for kunstig gødning anvendes – respekten for naturen og vinplanterne er i højsædet.
Selvom Mas de Mancuso høster imponerende ratings Robert Parker, James Suckling og Guía Peñin, så er Jorge måske mest kendt for sin rolle som feteret chefvinmager hos Viñedos del Contino, hvor han er manden bag nogle af Riojas mest ikoniske vine – flere af dem hædret med op til 98 point hos James Suckling.
Jorge Navascués hører til blandt Spaniens mest visionære fortolkere af Garnacha-druen som i øjeblikket er et kæmpe hit på den international vinscene. Han har dog været i gang de seneste 25 år og har viet en stor del af sit liv til at dygtiggøre sig i lige netop denne drue.
Hvor mange producenter i det varme Cariñena stræber efter kraft og volumen, søger Navascués i stedet transparens, friskhed og finesse. Hans stil minder mere om Bourgogne end om Châteauneuf-du-Pape, med deres elegante parfumerede frugt, luftige struktur og fine, kalkede mineralitet. Gæringen foregår med spontan gæring og delvis hele klaser i betonkar for at bevare vinens energi og florale karakter. Modningen sker i store, neutrale fade og cementtanke, hvor træet ikke får lov til at overdøve terroirets stemme. Under jorden i de historiske kældre fra det 15. århundrede hviler vinene ved konstant temperatur og fugtighed – helt uden moderne teknologi.
Mas de Mancuso-serien er Jorge Nevascués’ flagskibsvine og omfatter desuden også en hvidvin på Macabeo, der blev kåret til ”White wine of the year” hos Tim Atkin med 97 points. Er du til value i verdensklasse, så kast dig rolig ud i Jorges ”Cutio”-vine, der høster Parker-ratings på op til 93 points og samtidig holder deres priser LANGT under 100 kroner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















