
Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Mas de Mancuso är enligt Robert Parker det bästa och mest ambitiösa rödvin som någonsin skapats på druvsorten Cariñena (Carignan) – i just den region som givit druvan dess namn.
Så erhåller de två senast recenserade årgångarna båda 94+/100 från samma Robert Parker, som bedömer vinet till en "release price" på $50 – motsvarande strax över 300 DKK!
Bak vinet står den erkände vinmakaren Jorge Navascués, som – förutom sitt eget familjeprojekt Mas de Mancuso – är chefsvinmakare hos legendariska Viñedos del Contino i Rioja, där hans viner belönats med upp till 98 poäng av James Suckling.
Jorge handplockar druvorna till Mas de Mancuso från en liten parcel med omkring 50 år gamla vinstockar i det högbelägna Almonacid de la Sierra. Bygden räknas som regionens mest prestigefyllda, och de nordvända skiffermarkerna har vissa likheter med Priorats berömda terroir.
Cariñena-druvorna jäser med 100 % hela klasar för att framhäva vinens parfym, struktur och komplexitet, som fulländas med läckra kryddtoner från den 18 månader långa lagringen på 500‑liters franska ekfat.
“My family and I are a third generation of wine growers and winemakers from Aragón (Spain), that, apart from our small family-owned wine project, also act as consultants for wineries in the whole country. Since 2002 we are working on our personal project – Mas de Mancuso – recovering very old high qualityvines – aged between 50-70 years old - at almost 700 meters altitude in Aragón. We are based in Almonacid de la Sierra where we rented a very old winery trying to keep the same winemaking methods than our ancestors had.” - Jorge Navascués
…
Njut av den till nötkött, lamm, vilt, långkok och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023?
Mas de Mancuso Cariñena 2023 visar sig mörkt körsbärsröd i glaset… I doften finns en intensiv och karaktärsfull arom med inslag av mörka körsbär, björnbär, viol och vildhallon, som vackert vävs ihop med toner av torkade medelhavsörter, svart te, läder, lakrits och skiffermineralitet. Ett par virvlar i glaset ger utrymme för fina nyanser av rök och exotiska kryddor från lagringen på 500‑liters franska fat... Vinet lägger sig mjukt och lätt krämigt på tungan, där terroirens energiska friskhet och mineraliska nerv elegant väcker den koncentrerade bärfrukten till liv. Avslutningen är lång, lätt fatkryddad och komplex med matvänliga tanniner. Kvaliteten här matchar enkelt Priorat‑ikoner till flera gånger högre pris… Jorge Navascues är otrolig! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Röda körsbär
Rök
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023 passar bra till...
Hur är Mas de Mancuso Cariñena Tinto 2023 framställt?
Mas de Mancuso Cariñena 2023 är gjord på 100 % Cariñena (Carignan) från nordvända skiffermarker i höjderna ovanför Almonacid de la Sierra – den förmodligen mest prestigefyllda byn i vindistriktet Cariñena i Aragón. Druvorna handskördas från upp till 50 år gamla vinstockar och jäser som hela klasar med fottrampning och 20 dagars maceration – en metod som främjar vinets parfym, struktur och aromatiska komplexitet. Efter jäsningen mognar vinet i 18 månader på franska ekfat om 500 liter. Endast ca. 4 000 flaskor produceras.
Druvor
CarinenaVindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener