
Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson
Regionens bästa Garnacha från en av Spaniens bästa vinmakare!
Bland nästan 300 rödviner som Robert Parker testat från det högt belägna Cariñena i Aragón, tronar Mas de Mancuso Garnacha över alla andra som historiens högst rankade. Bedömd vid ett "release price" på $50 – motsvarande strax över 300 DKK!
Kvaliteten är allt annat än slumpmässig. Bakom vinet står toppvinmakaren Jorge Navascués, som – parallellt med sin egen nischproduktion – fungerar som hyllad chefsvinmakare hos Viñedos del Contino, där han frambringar legendariska Rioja-viner med upp till 98 poäng hos James Suckling.
Denna nästan burgundiskt eleganta Garnacha är en mikroproduktion från 50–70 år gamla, fristående buskvinstockar. Druvorna handplockas från ett blygsamt område på endast 1,5 hektar – ett svalt nordvänt, skuggigt och skifferhaltigt terroir 700 meter över havet i den prestigefyllda toppbyn Almonacid...
"Almonacid has always had great prestige for its Garnacha vines which produce tasty but fresh wines. Here, winegrowers have always recognised the exceptional quality of these Garnachas and valued them more than those from other villages in Cariñena" – Jancis Robinson
Jorge låter druvorna jäsa som 100 % hela klasar för att framhäva rödvinets parfym, struktur och komplexitet, innan det mognar 18 månader på 1–2 år gamla 500‑liters franska ekfat.
Resultatet är en balanserad och elegant Garnacha med sval profil och ett tydligt uttryck av sitt exceptionella terroir... Helt i nivå med några av de finaste (och avsevärt dyrare) Garnacha från Sierra de Gredos!
“My family and I are a third generation of wine growers and winemakers from Aragón (Spain), that, apart from our small family-owned wine project, also act as consultants for wineries in the whole country. Since 2002 we are working on our personal project – Mas de Mancuso – recovering very old high qualityvines – aged between 50-70 years old - at almost 700 meters altitude in Aragón. We are based in Almonacid de la Sierra where we rented a very old winery trying to keep the same winemaking methods than our ancestors had.” - Jorge Navascués
…
Njut av den till stekar, lamm, kraftiga tapas, BBQ, ljust kött och mogna ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023?
Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023 står elegant körsbärsröd i glaset… Den vackra doften förenar spansk värme och kraft med en sval, floral finess som för tankarna mot en stor röd Bourgogne! Ur glaset strömmar viol, nyponros, vilda skogssmultron, saftiga körsbär och hallon, som vackert backas upp av aromatiska örter, rosmarin, läder, lakrits och krossad svartpeppar samt diskreta inslag av choklad och rök från fatet... I munnen lätt krämig med silkeslena tanniner och en nästan burgundisk textur. Bärfrukten framstår både intensiv och härligt läskande, medan den perfekt vibrerande mineraliteten vittnar om vingårdens svala läge. Eftersmaken hänger elegant kvar och fulländas av diskreta kryddtoner från de många månaderna på 500-liters använda franska ekfat. World Class Garnacha! Drick nu, eller lagra i +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Jordgubbe
Röda körsbär
Rök
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023 passar bra till...
Hur är Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023 framställt?
Mas de Mancuso Garnacha 2023 är gjord på 100 % Garnacha, som kometen Jorge Navascués handplockar från en liten, norrvänd enskild vingård på endast 1,5 hektar i Cariñena i Aragon. Terroiren ligger på 700 meters höjd på skifferhaltig jordmån i ett svalt och skuggigt mesoklimat. Här når druvorna perfekt mognad utan att tappa sin naturliga friskhet. Jäsningen sker med hela klasar för att främja vinets parfym, struktur och komplexitet. Vinet mognar slutligen 18 månader på 1–2 år gamla franska 500‑liters ekfat. Resultatet är en balanserad och elegant Garnacha med sval profil och en tydlig prägel av sitt exceptionella terroir.
Druvor
Grenache (Garnacha)Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener