





Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023
Regionens bästa Garnacha från en av Spaniens bästa vinmakare!
Bland nästan 300 rödviner, som Robert Parker har provat från det högbelägna Cariñena i Aragón, tronar Mas de Mancuso Garnacha över alla andra som historiens högst rankade. Bedömd vid ett "release price" på $50 – motsvarande strax över 300 DKK!
Kvaliteten är allt annat än slumpmässig. Bakom vinet står toppvinmakaren Jorge Navascués, som – parallellt med sin egen nischproduktion – fungerar som hyllad chefvinmakare hos Viñedos del Contino, där han frambringar legendariska Rioja-viner med upp till 98 poäng hos James Suckling.
Denna närmast burgundiskt eleganta Garnacha är en mikroproduktion från 50–70 år gamla, fristående buskvinstockar. Druvorna handplockas från ett frimärke på blott 1,5 hektar – ett svalt, nordvänt, skuggigt och skifferhaltigt terroir 700 meter över havet i den prestigefyllda toppbyn Almonacid...
"Almonacid has always had great prestige for its Garnacha vines which produce tasty but fresh wines. Here, winegrowers have always recognised the exceptional quality of these Garnachas and valued them more than those from other villages in Cariñena" – Jancis Robinson
Jorge låter druvorna jäsa som 100 % hela klasar för att framhäva rödvinets parfym, struktur och komplexitet, innan den mognar i 18 månader på 1–2 år gamla franska ekfat om 500 liter.
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson
Resultatet är en balanserad och elegant Garnacha med sval profil och ett tydligt uttryck av sitt exceptionella terroir... Helt i nivå med några av de finaste (och betydligt dyrare) Garnacha från Sierra de Gredos!
“My family and I are a third generation of wine growers and winemakers from Aragón (Spain), that, apart from our small family-owned wine project, also act as consultants for wineries in the whole country. Since 2002 we are working on our personal project – Mas de Mancuso – recovering very old high qualityvines – aged between 50-70 years old - at almost 700 meters altitude in Aragón. We are based in Almonacid de la Sierra where we rented a very old winery trying to keep the same winemaking methods than our ancestors had.” - Jorge Navascués
…
Njut av den till biffar, lamm, mustiga tapas, BBQ, ljust kött och lagrade ostar. Serveras vid 14–17°C
Hur smakar Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023?
Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023 står elegant körsbärsröd i glaset… Den vackra doften förenar spansk värme och kraft med en sval, floral finess som för tankarna mot en stor röd Bourgogne! Ur glaset strömmar viol, nyponros, vilda skogssmultron, saftiga körsbär och hallon, som vackert backas upp av aromatiska örter, rosmarin, läder, lakrits och krossad svartpeppar samt diskreta inslag av choklad och rök från fatet... I munnen lätt krämig med silkeslena tanniner och en nästan burgundisk textur. Bärfrukten framstår både intensiv och härligt läskande, medan den perfekt vibrerande mineraliteten vittnar om vingårdens svala läge. Eftersmaken hänger elegant kvar och fulländas av diskreta kryddtoner från de många månaderna på 500-liters använda franska ekfat. World Class Garnacha! Drick nu, eller lagra i +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023 passar bra till...
Hur är Mas de Mancuso Garnacha Tinto 2023 framställt?
Mas de Mancuso Garnacha 2023 är gjord på 100 % Garnacha, som kometen Jorge Navascués handplockar från en liten, norrvänd enskild vingård på endast 1,5 hektar i Cariñena i Aragon. Terroiren ligger på 700 meters höjd på skifferhaltig jordmån i ett svalt och skuggigt mesoklimat. Här når druvorna perfekt mognad utan att tappa sin naturliga friskhet. Jäsningen sker med hela klasar för att främja vinets parfym, struktur och komplexitet. Vinet mognar slutligen 18 månader på 1–2 år gamla franska 500‑liters ekfat. Resultatet är en balanserad och elegant Garnacha med sval profil och en tydlig prägel av sitt exceptionella terroir.
Druvor
Grenache (Garnacha)Om Bodegas Mas de Mancuso
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Jorge Nevascués – “Winemaker of the Year“ . “As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” – Tim Atkin
Byd velkommen til Jorge Nevascués - er en af Spaniens mest respekterede ønologer og tredje generation i en familie af vinmagere fra Aragón. Udråbt til et regulært vingeni af Jancis Robinson og senest kåret til ”Winemaker of the year” af Master of Wine, Tim Atkin. Så er tonen ligesom slået an.
Jorge er idémanden bag Mas de Mancuso, hvor han driver et kompromisløst terroir-fokuseret projekt i Almonacid de la Sierra, i den for mange ukendte appellation, DO Cariñena. For dem, der ikke er inde i Aragóns lokalgeografi, så befinder vi os godt tre timers kørsel ind i landet fra Barcelona.
Her arbejder Jorge og hans team med tudsegamle vinstokke, nogle op til 70 år gamle, plantet i 600–700 meters højde på skifer- og kalkholdige jorde. Alt arbejde i marken foregår med håndkraft, og ingen form for kunstig gødning anvendes – respekten for naturen og vinplanterne er i højsædet.
Selvom Mas de Mancuso høster imponerende ratings Robert Parker, James Suckling og Guía Peñin, så er Jorge måske mest kendt for sin rolle som feteret chefvinmager hos Viñedos del Contino, hvor han er manden bag nogle af Riojas mest ikoniske vine – flere af dem hædret med op til 98 point hos James Suckling.
Jorge Navascués hører til blandt Spaniens mest visionære fortolkere af Garnacha-druen som i øjeblikket er et kæmpe hit på den international vinscene. Han har dog været i gang de seneste 25 år og har viet en stor del af sit liv til at dygtiggøre sig i lige netop denne drue.
Hvor mange producenter i det varme Cariñena stræber efter kraft og volumen, søger Navascués i stedet transparens, friskhed og finesse. Hans stil minder mere om Bourgogne end om Châteauneuf-du-Pape, med deres elegante parfumerede frugt, luftige struktur og fine, kalkede mineralitet. Gæringen foregår med spontan gæring og delvis hele klaser i betonkar for at bevare vinens energi og florale karakter. Modningen sker i store, neutrale fade og cementtanke, hvor træet ikke får lov til at overdøve terroirets stemme. Under jorden i de historiske kældre fra det 15. århundrede hviler vinene ved konstant temperatur og fugtighed – helt uden moderne teknologi.
Mas de Mancuso-serien er Jorge Nevascués’ flagskibsvine og omfatter desuden også en hvidvin på Macabeo, der blev kåret til ”White wine of the year” hos Tim Atkin med 97 points. Er du til value i verdensklasse, så kast dig rolig ud i Jorges ”Cutio”-vine, der høster Parker-ratings på op til 93 points og samtidig holder deres priser LANGT under 100 kroner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























