
Domaine Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2020
“This is excellent – a 1er you don’t see so often but this is lovely.”– The Burgundy Report
”96 points. Superb Vintage 2020 – Côte de Beaune ” – Wine Enthusistasts årgangstabel
”95 points. Outstanding Vintage 2020 – Côte de Beaune” – Robert Parkers årgangstabel
Murkransat 1er Cru-fynd från kultproducent i den enastående årgången 2020!
Bourgognegurun Bill Nanson hyllar den sällsynta 1er Cru “Les Chouacheux” från Michel Rebourgeon, och det är lätt att förstå varför man inte stöter på den här vinen särskilt ofta.
Michel Rebourgeon producerar nämligen bara en liten, kultliknande produktion från sin urgamla parcel, planterad redan 1957. Det är ovanligt i Bourgogne att hitta vinstockar över 60 år, eftersom avkastningen blir mindre och mindre. Kvaliteten är däremot i särklass hos Michel Rebourgeon, som låter vinet mogna i hela 18 månader på fina franska ekfat.
Vi har fått in 15 kartonger av den här vinen, så det gäller att agera snabbt om man vill uppleva varför Michel Rebourgeon är en av Bourgognes mest lysande stjärnor just nu. Bourgogne-fans – detta får ni inte missa!
Njut den till stekt fisk, fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2020?
Vinet är gnistrande körsbärsrött i glaset. Doften avslöjar snabbt att det står en mästerproducent bakom denna Bourgogne… Doften är intensiv och överväldigande komplex med toner av rosor, skogshallon, jordgubbar och körsbär, som får vingar av lyxiga fatkryddor och burgundisk skogsbottenmineralitet. I munnen är vinet vibrerande fruktigt, saftigt och koncentrerat tack vare både de gamla vinstockarna och den generösa årgången 2020. Texturen är silkeslen och vinet smyger sig runt tungan med läckra inslag av tryffel, vanilj, lakrits och nymalet kaffe från den 18 månader långa fatlagringen. Tanninerna är finpolerade och smälter nästan i munnen. Svävande elegant, trollbindande 1er Cru i storform! Drick nu, eller lagra i över 15 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2020 passar bra till...
Hur är Domaine Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2020 framställt?
Vinet är framställt av 100 % Pinot Noir från en liten parcel i Premier Cru-läget Les Chouacheux i Côte de Beaune. Själva läget är drygt 5 hektar stort och odlas av totalt 12 producenter. Michel Rebourgens parcel har mycket gamla vinstockar, planterade redan 1957, vilket bidrar till vinets stora smakdjup och mineraliska finess. Druvorna skördas för hand och dubbelsorteras både i vingården och i vineriet, så att endast de bästa druvorna hamnar i det slutliga vinet. 100 % avstjälkas före varsam krossning av druvorna, varefter musten kallmacereras i 3 veckor med två dagliga överpumpningar och pigeage (nedtryckningar), vilket bidrar till extraktion av färg och smak. Efter jäsningen dras vinet om till franska ekfat där det mognar i 18 månader före buteljering.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














