
Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022
"I can say with confidence that 2022 is the best vintage for Burgundy in a very long time" - James Suckling
En ultrasällsynt, muromgärdad 1er Cru från kultproducenten som alla viskar om nere i Bourgogne...
Vårt första nyhetsmail sålde slut på ett ögonblick. Nu börjar kampen om 15 lådor i den bästa bourgogneårgången James Suckling smakat på mycket länge!
Den unge William Whitehead har under de senaste åren katapulterat det lilla familjedomainet Domaine Michel Rebourgeon in på listan över Bourgognes 100 bästa vinhus, enligt vinmagasinet Bourgogne Ajourd’hui. Sida vid sida med de riktigt stora namnen med fyrsiffriga, femsiffriga och sexsiffriga Bourgogne-priser. En enorm prestation bland Bourgognes 3577 vinproducenter, 266 négocianter och 16 kooperativ.
Bourgogne-gurun Bill Nanson från The Burgundy Report lovordar 1er Cru Les Chouacheux från Michel Rebourgeon som ”fremragende”, och här hemma är Houlberg minst lika imponerad över kvaliteten i denna sällsynta röda Bourgogne.
Det rör sig om en kultvinsliknande liten produktion från en uråldrig parcel som planterades redan 1957. Det är ovanligt i Bourgogne att hitta +65 år gamla vinstockar, eftersom avkastningen blir allt mindre. Däremot är kvaliteten i särklass hos Michel Rebourgeon, som låter vinen mogna i hela 18 månader på fina franska ekfat.
Vi har fått 15 lådor av detta vin, så det gäller att agera snabbt om man vill uppleva varför Michel Rebourgeon är en av de mest lysande stjärnorna i Bourgogne just nu.
Bourgogne-fantast – missa inte denna dröm av en terroirvin!
Njut av den till stekt fisk, fågel, vilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022?
Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022 presenterar sig mörkt körsbärsrött i glaset. Nosen bjuder på superb fruktkoncentration med oceaner av röda och mörka bär elegant omslutna av blommig parfym, mineralisk skogsmark och läckra fatkryddor från den 18 månader långa lyxlagringen på 228 liters ekfat. Mästerlig doft! Den röda bourgognen är silkeslen på tungan, med fruktkvaliteten från årgången 2022 som utvecklas med legendarisk finess och intensitet, något som bara förstärks av den essenslika koncentrationen från de nästan 70-åriga vinstockarna. Les Chouacheux 1er Cru 2022 avslutar med en enorm smaklängd, gudomliga mineraltryffeltoner, komplexa kaffetoner och perfekt matvänliga tanniner. Beaune blir inte mycket större än detta drömglas! Drick nu eller lagra i mer än 15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022 passar bra till...
Hur är Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir från en liten parcell på 1er Cru-gården Les Chouacheux i Côte de Beaune. Själva fältet är drygt 5 hektar stort och odlas av totalt 12 producenter. Michel Rebourgens parcell har mycket gamla vinstockar, planterade så långt tillbaka som 1957, vilket ger vinet dess stora smakdjup och mineraliska finess. Druvorna skördas för hand och dubbelsorteras både ute på fältet och i vineriet, så att endast de bästa druvorna hamnar i det slutliga vinet. Druvorna avstjälkas helt innan de varsamt krossas; musten kallmacereras sedan i tre veckor med två dagliga överpumpningar och pigeage (nedstampning), vilket hjälper till att extrahera färg och smak. Efter jäsningen överförs vinet till franska ekfat där det mognar i 18 månader innan det buteljeras.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























