
Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022
"Jag kan med säkerhet säga att 2022 är den bästa årgången för Bourgogne på mycket lång tid" - James Suckling
En extremt sällsynt, muromgärdad 1er Cru från kultproducenten som alla viskar om nere i Bourgogne...
Vårt första nyhetsbrev sålde slut i ett nafs. Nu börjar tävlingen om 15 lådor av den bästa Bourgogne-årgång James Suckling smakat på länge!
Under de senaste åren har den unge William Whitehead katapulterat den lilla familjedomänen Domaine Michel Rebourgeon in på listan över Bourgognes 100 främsta vingårdar, enligt vintidningen Bourgogne Aujourd'hui. Sida vid sida med de stora namnen som tar ut 4-, 5- och 6-siffriga priser för sina burgundare. En gigant bland Bourgognes 3 577 vinmakare, 266 négociants och 16 kooperativ.
Bourgogne-gurun Bill Nanson från The Burgundy Report hyllar Michel Rebourgeons 1er Cru Les Chouacheux som "utmärkt", och här hemma är Houlberg lika imponerad av kvaliteten på denna sällsynta röda bourgogne.
Vi talar om en kultvinsliknande, liten produktion från en gammal parcell som planterades redan 1957. Det är sällsynt i Bourgogne att hitta över 65 år gamla vinstockar, eftersom avkastningen blir allt mindre. Å andra sidan är Michel Rebourgeons kvalitet oöverträffad, och vinet lagras i 18 månader på fina franska ekfat.
Vi har 15 lådor av detta vin, så du måste agera snabbt om du vill uppleva varför Michel Rebourgeon är en av de starkast lysande stjärnorna i Bourgogne just nu.
Bourgognefantast — missa inte denna terroirdröm!
Njut av det till stekt fisk, fågel, vilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022?
Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022 presenterar sig mörkt körsbärsrött i glaset. Nosen bjuder på superb fruktkoncentration med oceaner av röda och mörka bär elegant omslutna av blommig parfym, mineralisk skogsmark och läckra fatkryddor från den 18 månader långa lyxlagringen på 228 liters ekfat. Mästerlig doft! Den röda bourgognen är silkeslen på tungan, med fruktkvaliteten från årgången 2022 som utvecklas med legendarisk finess och intensitet, något som bara förstärks av den essenslika koncentrationen från de nästan 70-åriga vinstockarna. Les Chouacheux 1er Cru 2022 avslutar med en enorm smaklängd, gudomliga mineraltryffeltoner, komplexa kaffetoner och perfekt matvänliga tanniner. Beaune blir inte mycket större än detta drömglas! Drick nu eller lagra i mer än 15 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Kaffe
Lakrits
Svarta körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Michel Rebourgeon Beaune 1er Cru Les Chouacheux 2022 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener