
Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Charmots 2022 Magnum
"Allt arbete i Charmots görs för hand, eftersom det inte finns någon tillgång för en traktor. Vi plöjer den inte, vi kontrollerar bara gräset och klipper det när det är för högt för att undvika konkurrens för vinrankorna, certifierat ekologiskt." - Domaine Rebourgeon
"Jag kan med säkerhet säga att 2022 är den bästa årgången för Bourgogne på mycket lång tid" - James Suckling
Världsklass 1er Cru Pommard i unik magnumproduktion!
Den lilla familjedrivna domänen Michel Rebourgeon, som nyligen utsågs till en av de 100 främsta i Bourgogne, har i särskilt goda årgångar precis tillräckligt med druvor för att producera ett enda fat med "1er Cru Charmots" från en enskild parcel i Pommard. En parcel som har status som en av Pommards bästa 1er Cru och som kanske levererar den mest perfekt parfymerade Pinot Noir som appellationen har att erbjuda.
2022 var, som James Suckling skriver, en av de bästa årgångarna på mycket länge och det fantastiska Les Charmots-fältet producerade toppfrukt i drömkvalitet. De 65 år gamla vinstockarna gav dock bara precis tillräckligt med druvor för att husets stjärnvinmakare, William Whitehead, skulle kunna producera ett enda fat.
Som vingården själv uppger finns det ingen traktoråtkomst till vingården Les Charmots och allt arbete måste göras manuellt. På grund av den låga skörden valde familjen Rebourgeon endast att buteljera vinet i 145 lagringsvänliga magnumflaskor. Du förstår... Det här är Pommard när det är som bäst, med en lagringspotential på minst 25 år!
Njut av det till biffar, grillat fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Charmots 2022 Magnum?
"1er Cru Les Charmots" kommer direkt från en imponerande magnumflaska och är mörkt körsbärsfärgad i glaset med en ung lila kant. På näsan är den gudomligt intensiv med fantastiskt svävande aromer av blåbär, hallon, smultron och svarta körsbär, som kompletteras av en härlig parfym och djupa toner av svamp, lakrits, krossad kalksten och en kryddig touch från en lång fatlagring. På tungan är den rik, koncentrerad och generös med en unikt levande, mineralisk karaktär från gamla vinstockar på Charmots-egendomen. Detta är Pinot Noir med frisk charm, fräckt självförtroende och oemotståndlig läckerhet av högsta klass. Fina tanniner och exotiska kryddor avslutar den minutlånga och subtilt smakrika finishen. Hatten av för dig! En unik magnumflaska från en av de bästa Bourgogne-årgångarna i mannaminne. En Pommard 1er Cru som hör hemma i den absoluta eliten. Missa inte att smaka på den! Drick nu eller spara i över 25 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Kaffe
Röda körsbär
Svarta körsbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Charmots 2022 Magnum passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Allergener