
Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2023
“If Pommard ever obtains Grand Cru status for one of its vineyards, it should be Les Rugiens.” – Robert Parker
Sannerligen en burgundisk kungavin från kanske det mest spännande vinhuset i Pommard just nu. Och även om vinet i en tidigare årgång varit nära perfekta 100 poäng, så ger denna 2023-årgång Domaine Michel Rebourgeon hans hittills högsta poäng från Robert Parker!
Grand Cru "in disguise"… De franska vinmyndigheterna har för länge sedan mottagit bourgogneböndernas ansökan om att få Les Rugiens erkänt som officiell Grand Cru. Oofficiellt råder bland internationella vinjournalister och bourgogneentusiaster en bred enighet om att Les Rugiens faktiskt har Grand Cru-nivå.
Fråga bara Robert Parker. Eller René Langdahl – som jämför Les Rugiens perfekt solbelysta läge med Romanée-Conti och Clos de La Roche Grand Cru.
Mycket talande för kvaliteten och efterfrågan börjar de inhemska priserna för Pommard Cru Les Rugiens 2022 typiskt omkring 1 500 kr per flaska. Med ett viktigt undantag…
Den unge William Whitehead är Pommards lysande ledstjärna. Han är bara i början av 20‑årsåldern, men har redan fört Domaine Michel Rebourgeon direkt in på prestigelistan “Top100 Vignerons de la Bourgogne”. När vintidningen Bourgogne Aujourd’hui för några år sedan provade nästan 3 000 bourgogner gav en Pommard från Michel Rebourgeon stryk åt mer än 200 Grand Cru-viner från många stora toppnamn, med flaskpriser upp till 5 000–10 000 kr.
Och självaste Robert Parker stöder starkt detta stortalangs gigantiska potential:
”Whitehead is well placed to emerge as one of the Côte de Beaune's new stars, and readers should start paying attention.” – Robert Parker
Njut av den till stekt fisk, fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2023?
Michel Rebourgeon Pommard Cru Les Rugiens 2023 imponerar redan vid upphällningen i glaset, som fylls av en fyllig och djupt lockande mörklila vätska... Näsan utstrålar Pommard-kraft och Grand Cru-klass med sagolikt koncentrerade aromer av blåbär, vildhallon och saftdroppande svarta körsbär, som elegant vävs ihop med parfymiga violer, våt skogsbotten och läder samt mörk Valrhona-choklad och lyxkryddor från fatet… Rödvinet glider med mäktig lenhet och fyllighet över tungan, medan den magnifika och perfekt fatkryddade kraftfulla frukten bombarderar smaklökarna med intryck av det mest exklusiva slaget. Biffvänliga tanniner tillför genial struktur till den 60 sekunder långa jubelfinishen och sätter pricken över i:et på en oförglömlig Bourgogne-upplevelse. Det här är Les Rugiens från översta hyllan – och särskilt 2023-årgången osar nästan av Grand Cru Bourgogne! Drick nu, eller lagra i +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2023 passar bra till...
Hur är Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir från Michel Rebourgeons egen mikroparcell på den sagnomspunna 1er Cru-marken Les Rugiens. Marken ligger på södra sidan av Pommard och den järnrika jordmånen bidrar till att ge vinerna den välkända komplexiteten och kraften. Alla druvor skördas för hand och genomgår först sortering i vingården och därefter i vineriet, så att man säkerställer att endast de bästa druvorna används i husets toppvin. 100 % avstjälkas innan druvorna placeras i temperaturreglerade ståltankar och cementtankar. Tanniner och färg extraheras under jäsningen genom två dagliga överpumpningar av musten samt nedsänkningar av druvskalen. Efter avslutad jäsning flyttas vinet över till franska ekfat, där det vinner ytterligare komplexitet under mognad i hela 18 månader.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















