
Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2020
"I själva verket ligger Rugiens precis i sluttningen som Romanée-Conti eller Clos de la Roche. Inte lågt och inte högt - det är exakt där exponering och dränering gör att käpparna kan producera extra intensiv frukt. - Rene Langdahl på "Les Rugiens"
Det absoluta toppvinet från mästerproducenten Michel Rebourgeon — bättre än någonsin tidigare?
Bland vinjournalister och Bourgogne-nördar råder konsensus om att "Les Rugiens" ligger på Grand Cru-nivå. Robert Parker har bland annat skrivit om detta i sin bok "Burgundy: A Comprehensive Guide to Producers, Appellations and Wines".
Bland danska vinjournalister har Rene Langdahl jämfört Les Rugiens perfekta solexponering med Romanée-Conti och Clos de la Roche Grand Cru.
Nu har du chansen att uppleva den unika terroiren i Pommard från en av de allra främsta producenterna — även i årgång 2020, som är en av de bästa på senare tid. Fram till nyligen sålde Michel Rebourgeon hela sin produktion via källardörren eller på torget i Pommard. Vi är därför mycket glada över att ha fått tag på flaskor, men tveka inte för länge... Detta är magisk Bourgogne och mycket eftertraktad!
"Extra färg igen. En mer vertikal näsa - inte så bred men med djup och höjd - en subtil kryddig komponent här. Ooh - det är vackert i munnen - texturerat på samma sätt som Pezerolles men mer arkitektoniskt strukturerat och friskt. Extra komplexitet här. Det är ett fantastiskt vin igen - med en mycket elegant stil för etiketten." - The Burgundy Report
....
Vinet är underbart som ett meditationsvin, men tack vare sin kraft och struktur kan det lätt kombineras med grillade biffar, ankbröst, svamprätter eller kraftiga franska ostar. Servera vinet vid 15–17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2020?
Redan i glaset imponerar det med sin mörka och intensiva körsbärsröda färg. Nosen skriker Pommard-kraft och Grand Cru-klass med en äventyrligt komplex Pinot Noir-arom. Rosenparfym blandas med jordgubbar, hallon, körsbär, svarta vinbär och lakrits, som snabbt får sällskap av mineral, våt skogsmark och läder, mörk Valrhona-choklad och varma fatkryddor. Wow, det här är stort. Vinet träffar tungan med oöverträffad kraftfull frukt och bombarderar smaklökarna med saftiga körsbär, blåbär och hallon medan tryffel och mokka ger ytterligare komplexitet. Silkeslena tanniner och en 60 sekunder lång, jublande avslutning fulländar en oförglömlig Bourgogne-upplevelse. Den bästa Les Rugiens från kultproducenten Michel Rebourgeon? Detta smakar verkligen som Grand Cru... Drick nu, eller spara 15–20 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Pommard 1er Cru Les Rugiens 2020 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener