





Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2022
114 år av Bourgogne-historia i en sensationell specialcuvée från Pommard!
James Suckling tvivlar inte på att årgång 2022 är en av de bästa årgångarna i Bourgogne på senare tid... Med andra ord kommer det att bli strid om varje flaska av denna mikroproduktion från prestigefyllda Domaine Rebourgeon, som hedrar husets fantastiske vinmakare William Whitehead. Senast utnämndes Bourgogne Aujourd'hui till ett av de 100 bästa i världens mest populära vinregion.
"Cuvee William" är en unik Pinot Noir skördad från absurt gamla vinstockar i de två Pommard-vingårdarna "Les Perrières" och "La Vache". Faktum är att just dessa vinstockar var bland de första återplanteringarna i Pommard efter filoxeraens härjningar i slutet av 1800-talet.
Detta återspeglas i glaset, där du omedelbart upplever oförglömlig kraft, mineralitet och komplexitet. Därför valde William att lagra vinet på — vänta bara — 100% nya franska ekfat under 18 månader. Ett djärvt drag, men vinet kan bära det och har potential att åldras i ett eller två decennier i källaren. Fatkryddorna omsluter den eleganta röda och mörka frukten utan att någonsin bli för dominerande.
William Whitehead, som av många vinjournalister beskrivs som ett verkligt vingeni, producerade sin första årgång vid 18 års ålder. Vinet görs endast i ett kultliknande antal flaskor och i fantomårgången 2022 levererar William sitt kanske största vin hittills. Köp nu!
Njut av det till fågel, fågelvilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2022?
Direkt ur flaskan seglar vinet elegant med en mörk och koncentrerad Pinot Noir-färg. Nosen bjuder på en Pinot-doft i världsklass där avtrycket från de över 100 år gamla vinstockarna snabbt gör sig påmint. Blommiga toner av rosor och violer blandas med både röda och mörka körsbär, svarta vinbär, jordgubbar och björnbär samt granatäppelkärnor. Den utsökta frukten omsluts av lyxiga fatnoter av vanilj, karamell, mokka och choklad. Vinet landar i munnen med ett "kapow" och visar varför Pommard anses vara ett av de mest intensiva och bredaxlade Bourgognevinerna. Den stora kraften och intensiteten i smaken balanseras till perfektion av William i källaren, och den 100% nya eken är vackert integrerad i vinet. Vinet avslutas med biffvänliga tanniner, mineraliska undertoner från skogsmark och delikata fatnoter. Ett riktigt mästerverk av den unge William, som visar varför han av många anses vara ett vingeni! Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Cederträ
Röda körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2022 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener