
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2020
"William Whitehead har nu tagit över tyglarna på denna lilla Pommard-gård på 3,5 hektar, och de framsteg han gör är slående.... Whitehead har goda förutsättningar att framstå som en av Côte de Beaunes nya stjärnor och läsarna bör börja uppmärksamma detta." - Robert Parker
Sensationell specialcuvée från Pommard-fälten med Pinot Noir-vinstockar som är över 114 år gamla!
Detta vin från den ikoniska familjeegendomen görs för att hedra husets son, William, som vid en exceptionellt ung ålder har tagit över vinmakarrollen på plats. Han beskrivs av många som ett verkligt vingeni och producerade sin första årgång redan vid 18 års ålder.
Detta vin är en unik Pinot Noir, skördad från absurt gamla vinstockar i de två Pommard-vingårdarna "Les Perrières" och "La Vache". Faktum är att just dessa vinstockar var bland de första återplanteringarna i Pommard efter phylloxeraens härjningar i slutet av 1800-talet.
Detta återspeglas i glaset, där du omedelbart kommer att uppleva oförglömlig kraft, mineralitet och komplexitet. Därför valde William att lagra vinet på - vänta bara - 100% nya franska ekfat. Ett djärvt drag, men vinet kan bära det och har potential att åldras i ett eller två decennier i källaren. Fatkryddorna omsluter den eleganta röda och mörka frukten utan att någonsin bli för dominerande.
Detta är en av de främsta anledningarna till att denna domän har röstats fram som en av Bourgognes 100 bästa producenter och är vilt jagad av alla vinälskare. Köp nu!
"Mindre färg, en mycket djupare doft, rökig från fatet. Super textur - bred och lite saltlösning också. Rökiga accenter i de mellersta smakerna. Det finns gott om tannin i avslutningen men nästan inget korn att se. En mycket annorlunda stil men den har många bra aspekter..." - The Burgundy Report
Njut till fågel, fågelvilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2020?
Direkt från flaskan seglar vinet elegant med en mörk, koncentrerad Pinot Noir-färg. Nosen bjuder in med en Pinot-doft i världsklass där man snabbt känner avtrycket från de 100% över 100 år gamla vinstockarna. Blommiga toner av rosor och violer blandas med både röda och mörka körsbär, svarta vinbär, jordgubbar och björnbär samt granatäppelkärnor. Den utsökta frukten omsluts av lyxiga fatnoter av vanilj, karamell, mokka och choklad. Vinet landar i munnen med ett "kapow" och visar varför Pommard anses vara ett av de mest intensiva och bredaxlade Bourgognevinerna. Den stora kraften och intensiteten i smaken balanseras till perfektion av William i källaren, och den 100% nya eken är vackert integrerad i vinet. Vinet avslutas med biffvänliga tanniner, mineraliska undertoner från skogsmark och delikata fatnoter. Ett riktigt mästerverk av den unge William, som visar varför han av många anses vara ett vingeni! Drick nu eller spara 15–20 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2020 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener