



Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2021
Wow... Smaken av 114 år av koncentrerade Pinot Noir-druvor från en av Bourgognes mest hypade vinmakare!
Förra årets sensationella specialcuvee från Domaine Michel Rebourgeon och vi har återigen säkrat några lådor av den nya årgången 2021, som anses vara "Outstanding", enligt Robert Parker.
Detta vin är en unik Pinot Noir, skördad från absurt gamla vinstockar i de två Pommard-vingårdarna "Les Perrières" och "La Vache". Faktum är att just dessa vinstockar var bland de första återplanteringarna i Pommard efter phylloxeraens härjningar i slutet av 1800-talet.
Detta är en av de främsta anledningarna till att denna domän har röstats fram som en av Bourgognes 100 bästa producenter och är vilt jagad av alla vinälskare. Köp nu!
Njut av det till fågel, fågelvilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Denna speciella cuvée görs för att hedra Delphine och Stephens son, William, som nyligen har tagit över vinmakarrollen på domänen vid en mycket ung ålder. Han beskrivs av många som ett verkligt vingeni och skapade sin första årgång vid 18 års ålder. Detta vin är en unik Pinot Noir, skördad från absurt gamla vinstockar i de två Pommard-vingårdarna "Les Perrières" och "La Vache". Den senare har 114(!) år gamla käppar, vilket i Bourgogne-sammanhang är ganska unikt. Faktum är att det var en av de första återplanteringarna i Pommard efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2021?
Den nya 2021-årgången av "Cuvee William" imponerar från glaset med en exceptionellt mörk och koncentrerad Pinot Noir-färg. Intensiv och komplex Bourgogne-näsa som utstrålar världsklass. Från allra första början. De mer än 100 år gamla vinstockarna avger en sagolik Pinot-doft av nyplockade rosor och violer som snabbt övergår i röda och mörka körsbär, svarta vinbär, jordgubbar och björnbär samt granatäppleessens. Den utsökta frukten omsluts av ett Grand Cru-paket med lyxiga fatnoter av vanilj, karamell, mokka, cederträ och choklad från de nya barriquefaten. Vinet landar i munnen med ett "kapow" och visar varför Pommard anses vara ett av de mest intensiva och bredaxlade Bourgognevinerna. Den stora kraften och intensiteten i smaken balanseras till perfektion av William i källaren och fatkryddorna är vackert integrerade i vinet. Den rekordlånga eftersmaken är välsignad med biffvänliga tanniner, mineraliska undertoner från skogsmark och komplexa fatnoter. Vingeniet har gjort det igen - Pommard-kraft för fullt! Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Cuvee William 2021 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener