





Domaine Michel Rebourgeon Pommard La Vache 2021
Unik Pommard från nästan 120 år gamla vinstockar!
Nu har du chansen att smaka på historisk Pommard från några av Bourgognes äldsta vinstockar, planterade på La Vaches enskilda fält redan 1902! Terroiren ligger på hög höjd och är en av de närmaste grannarna till Pommards finaste fält, 1er Cru Les Rugiens.
Resultatet har ett djup och en komplexitet som närmar sig Grand Cru. Men se upp... Skörden var extremt låg 2021, och endast två fat av detta unika vin från en enda vingård har producerats. Bourgogne från över 100 år gamla vinstockar är extremt populärt - särskilt när producenten också är erkänd som en av de 100 bästa i Bourgogne.
Unge William Whitehead är Pommards lysande ledstjärna. Han är bara i början av 20-årsåldern - men har redan tagit Domaine Michel Rebourgeon rakt in i TOP100 och hans Pommard-viner till toppen av Bourgogne!
Njut av det till biffar, grillat fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard La Vache 2021?
Vid hällning, vacker vinröd med mörk mitt och ungdomligt violett kant... På näsan, så magiskt mineralisk och tät att man nästan plockar upp stenar direkt ur glaset! Frukten kommer i den andra vågen med en skur av aromatiska röda och mörka bär, svarta plommon, violer, rosor, vilda hallon, engelsk lakrits och tryffel och perfekt kryddade toner av kaffe, kakao och cederträ från den 18 månader långa fatlagringen ... I munnen, vilda bär saftiga, rena och levande på det mest silkeslena sättet, kommer Pommards kraft till liv med en nästan dansande mineralisk friskhet från terroiren på hög höjd ... Padda-lagrade käppar. Små druvor. Tjocka druvskal. Magisk intensitet ... Verkligen en unik Bourgogne från den nuvarande bästa producenten i Pommard ... FUSKA INTE PÅ DET HÄR VINET! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Pommard La Vache 2021 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener