



Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2021
0,3 hektar kultfynd från stjärnproducenten Michel Rebourgeon!
Denna unika Pommard skördas från fältet "Les Noizons", som ligger tillsammans med 1er Cru Hospice de Beaune-vinstockar. En riktig dröm terroir!
Michel Rebourgeon har sin bas i Pommard, där familjen har ägt vingårdar sedan 1540. Detta vin från en enskild vingård är dock inte riktigt lika gammalt, även om det planterades redan 1939, vilket är mycket ovanligt i Bourgogne, eftersom avkastningen är mycket liten.
I själva verket är avkastningen så låg att "Les Noizons" endast producerar 21 hektoliter per hektar. Som jämförelse kan nämnas att kravet för Grand Cru är 35! Då är nivån liksom satt...
Detta bidrar till att göra vinet till det mest intensiva och mineraliska, enligt Michel Rebourgeons nya stjärnvinmakare, William Whitehead, som har hjälpt huset att nå en TOP 100-ranking bland Burgunds bästa vingårdar. Bourgogne-fans med en förkärlek för stor Pommard bör inte missa denna flaska.
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2021?
Vacker och elegant bourgogneröd färg med imponerande intensitet. Blommig, fruktig och fatkomplex doft med en tydlig Grand Cru-nivå! Den eminenta Pommard öppnar med vildrosor, mogna smultron, hallon, mörka körsbär, plommon och blåbär som spelar vackert med subtila inslag av humus, undervegetation och vanilj, choklad och kaffe från fatet. Vinet landar i munnen med livlig körsbärsfrukt som utstrålar friskhet och finess. Smakkoncentrationen är lika vild som doften, dominerad av söta sommarbär omslutna av fint polerade tanniner. Avslutningen är lång och svävande elegant med ett komplext samspel mellan frukt, fat och mineralitet. Kultliknande mikroproduktion som fick 97 poäng föregående år. Du måste uppleva detta! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2021 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener