
Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2022
0,3 hektar kultfynd från stjärnproducenten Michel Rebourgeon!
Denna unika Pommard skördas från fältet "Les Noizons", som ligger tillsammans med 1er Cru Hospice de Beaune-vinstockar. En riktig drömterroir!
Vinet fick sitt genombrott i Bourgogne, där det prestigefyllda mediet "Bourgogne Aujourd'hui" utsåg Rebourgeons "Les Noizons" till delad testvinnare i en vild provning... Från Chambertin och Clos de la Roche till Echezeaux, Romanée-Saint-Vivant, Corton och Bonnes-Mares... +200 Grand Cru-viner, från vilda toppnamn och med flaskpriser mellan 5 000 och 10 000 DKK, fick alla stryk när Bourgogne Aujourd'hui testade nästan 3 000 bourgogner från 2019.
Nu har vi fått in en ny omgång från fantomårgången 2022, som James Suckling hyllade som en av de bästa han smakat på senare tid.
Michel Rebourgeon har sin bas i Pommard, där familjen har ägt vingårdar sedan 1540. Detta vin från en enda vingård är dock inte riktigt lika gammalt, även om vinstockarna planterades så långt tillbaka som 1939, vilket är mycket ovanligt i Bourgogne, eftersom avkastningen är mycket låg.
Faktum är att avkastningen är så låg att "Les Noizons" endast producerar 21 hektoliter per hektar. Som jämförelse kan nämnas att kravet för Grand Cru är 35! Då kan man säga att nivån är satt...
Detta bidrar till att göra vinet till det mest intensiva och mineraliska, enligt Michel Rebourgeons nya stjärnvinmakare, William Whitehead, som har hjälpt huset att nå en Topp 100-placering bland Burgunds bästa vingårdar. Bourgogne-fantaster med förkärlek för stor Pommard bör inte missa denna flaska.
Njut till fågelvilt, lätta vilträtter, rött kött, svamp, inälvor och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2022?
"Les Noizons 2022" gnistrar i glaset med en djup vinröd färg. Parfymerad och fatkomplex Pommard-karaktär med toner av vildrosor, mogna smultron, hallon, mörka körsbär, plommon och blåbär som samspelar med lyxiga inslag av humus, skogsgolv samt vanilj, choklad och kaffe från faten. I munnen öppnar vinet sig med livlig körsbärsfrukt som utstrålar friskhet och finess. Smakkoncentrationen är lika vild som doften, dominerad av söta sommarbär omslutna av fint polerade tanniner. Avslutningen är lång och svävande elegant med ett komplext samspel mellan frukt, fat och mineralitet. Ett historiskt Pommardvin med tydlig cru-potential i den exceptionella årgången 2022. Drick nu eller spara 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Choklad
Lakrits
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2022 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener