



Michel Rebourgeon Pommard Les Perrieres 2021
Och Bourgognes unga TOP100-stjärna William Whitehead har bara börjat sin klättring mot toppen av det burgundiska firmamentet. Williams viner växer helt enkelt år för år.
Den enskilda vingården Les Perrieres har fått sitt namn efter sin steniga jordmån och gränsar direkt till den världsberömda 1er Cru Clos des Epeneaux, vars viner kostar långt över 1000 kronor i genomsnitt.
Domaine Rebourgeon uppnår en liknande nivå från över 95 år gamla vinstockar som ger en extremt låg skördeavkastning (25 hl/ha) i VATTENKVALITET.
Redan vid 8 års ålder var underbarnet en ivrig hjälpreda på sina föräldrars 4,25 hektar vingårdar i Beaune, Volnay och hemstaden Pommard. Idag känner William till varje vinstock och är inte sen att erkänna sig som en av de 100 bästa producenterna i Bourgogne.
Allt fältarbete görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grönskörd, plöjning - ALLT. I källaren fokuserar han på "skonsam vinframställning", där druvorna försiktigt rensas utan att krossa bären. Vinet spontanjäses med terroirens egen jäst innan den 18 månader långa fatlagringen.
Resultatet är en röd Bourgogne med häpnadsväckande fruktighet, finess och mineralitet. .... Hyperelegant och ett absolut måste för de få som kan spåra upp en av dessa mycket få, numrerade flaskor!
"En mörkare frukt och en djupare parfym - men parfym är det! Direkt, som en Epenots, svagt kornig med tannin. Smälter med sval mörk frukt. Det är en riktigt bra by - och precis som med en Epenot tror jag att du kan behålla den så länge du vill. Bra längd också - bravo." - The Burgundy Report (årsredovisning). 2020)
Njut av det till biffar, grillad fågel, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard Les Perrieres 2021?
Vid hällning, mousserande körsbärsrött med en mörk Pommard-kärna... Näsan vibrerar av underbara, kraftfulla dofter av saftig körsbärsfrukt, jordgubbskompott, vildhallon, blommigt nypon och svampnoter som, med lite luft i glaset, får sällskap av krossade stenar, lakrits, rostade kaffebönor och vanilj från den 18 månader långa fatlagringen... I gommen, om möjligt ännu vackrare! Les Perrières 2021 är ren, flytande silke med djup skogsmarksmineralitet och en överdådig fruktpotpurri med energi och finess i en klass för sig. Eftersmaken är djup och ihållande med munrengörande friskhet och finaste tanninbett. Pommard och Pinot Noir i första klass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Michel Rebourgeon Pommard Les Perrieres 2021 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener