





Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022
"Det är en riktigt fin by - och precis som med en Epenot tror jag att du kan behålla den så länge du vill. Bra längd också - bravo." - The Burgundy Report (föregående år)
"Den enda nackdelen är att om du hittar ett vin som du gillar kanske du inte kan få tag på så mycket av det." - Jasper Morris MW, Inside Burgundy om Domaine Michel Rebourgeon
"Jag kan med säkerhet säga att 2022 är den bästa årgången för Bourgogne på mycket länge" - James Suckling
97 poäng i den senast granskade årgången ... Och Bourgognes unga TOP100-stjärnfrö William Whitehead har bara börjat sin klättring mot toppen av den burgundiska himlen. Williams viner växer helt enkelt år för år - och nu har vi till och med flaskor från fantomårgången 2022 som James Suckling hyllar som en av de största på senare tid...
Singelvingården Les Perrieres har fått sitt namn efter sin steniga jordmån och gränsar direkt till den världsberömda 1er Cru Clos des Epeneaux, vars viner kostar långt över 1000 kronor i genomsnitt.
Domaine Rebourgeon uppnår en liknande nivå från sina 99-åriga vinstockar, som ger en extremt låg skördeavkastning (25 hl/ha) i VATTENKVALITET.
Redan vid 8 års ålder var underbarnet en ivrig hjälpreda på sina föräldrars 4,25 hektar vingårdar i Beaune, Volnay och hemstaden Pommard. Idag känner William till varje vinstock och är inte sen att erkänna sig som en av de 100 bästa producenterna i Bourgogne.
Allt fältarbete görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grönskörd, plöjning - ALLT. I källaren fokuserar han på "skonsam vinframställning", där druvorna försiktigt rensas utan att krossa bären. Vinet spontanjäses med terroirens egen jäst innan den 18 månader långa fatlagringen.
Resultatet är en röd Bourgogne med häpnadsväckande fruktighet, finess och mineralitet. .... Hyperelegant och ett absolut måste för de få som kan spåra upp en av dessa mycket få, numrerade flaskor!
"En mörkare frukt och en djupare parfym - men parfym är det! Direkt, som en Epenots, svagt kornig med tannin. Smälter med sval mörk frukt. Det är en riktigt bra by - och precis som med en Epenot tror jag att du kan behålla den så länge du vill. Bra längd också - bravo." - The Burgundy Report (årsredovisning). 2020)
Njut av det till biffar, grillad fågel, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022?
"Les Perrières 2022" lockar in dig i glaset med en djup körsbärsröd färg. Näsan vibrerar av underbara, kraftfulla dofter av saftig körsbärsfrukt, jordgubbskompott, vilda hallon, blommiga nypon och svampiga toner som, med lite luft i glaset, får sällskap av krossade stenar, lakrits, rostade kaffebönor och vanilj från 18 månaders fatlagring. På tungan är vinet, om möjligt, ännu vackrare: Les Perrières 2022 är rent, flytande silke med djup mineralitet av skogsmark och en överdådig fruktpotpurri — energi och finess i en klass för sig. Eftersmaken är djup och ihållande med munrengörande friskhet och fint tanninbett. Pommard från nästan 100 år gamla vinstockar och ett Pinot Noir-elixir av kultklass! Drick nu eller spara 15+ år från skördeåret.
Smaknoter
Hallon
Jordgubbe
Rose
Röda körsbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener