





Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy om Domaine Michel Rebourgeon
97 poäng i den senast recenserade årgången… Och Burgunds unga TOP100-stjärnskott William Whitehead har bara precis påbörjat sin uppstigning mot Burgunds högsta höjder. Williams viner växer helt enkelt år för år – och nu har vi till och med skaffat flaskor från fantomårgången 2022 som James Suckling hyllar som en av de största i modern tid…
“95 points. Outstanding Vintage” – Robert Parkers årgångstabell, Côtes de Beaune 2022
"I can say with confidence that 2022 is the best vintage for Burgundy in a very long time" - James Suckling
Den enskilda vingården Les Perrieres har sitt namn efter sin steniga jordmån och gränsar direkt till det världsberömda 1er Cru Clos des Epeneaux, vars viner i genomsnitt kostar långt över 1000 kronor.
Domaine Rebourgeon uppnår en motsvarande nivå från sina 99 år gamla vinstockar, som ger en extremt låg skörd (25 hl/ha) i VANSINNSKVALITET.
Redan som åttaåring sprang underbarnet runt som en ivrig hjälpreda i föräldrarnas 4,25 hektar vingårdar i Beaune, Volnay och hemstaden Pommard. Idag är William väl bekant med varje vinstock och kommer definitivt inte sovande till utnämningen som Top100-producent i Bourgogne.
Allt markarbete sker på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren har han fokus på ”gentle winemaking”, där druvorna varsamt avstjälkas utan att krossa bären. Vinet spontanjäser med terroirens egen jäst innan den 18 månader långa fatmognaden.
Resultatet är en röd Bourgogne med förbluffande fruktcharm, finess och mineralitet.... Hyper-elegant och ett absolut must-try för de få som kan spåra upp en av dessa ytterst få, numrerade flaskor!
"A darker fruit and a deeper perfume – but perfume it is! Direct, like an Epenots, faintly grained with tannin. Melting with cool dark fruit. That’s a seriously great villages – and like an Epenots I think you can keep this as long as you like. Great length too – bravo." - The Burgundy Report (årg. 2020)
Njut av den till biffar, grillat fågelkött, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022?
"Les Perrières 2022" lockar in dig i glaset med en djup körsbärsröd färg. Näsan vibrerar av underbara, kraftfulla dofter av saftig körsbärsfrukt, jordgubbskompott, vilda hallon, blommiga nypon och svampiga toner som, med lite luft i glaset, får sällskap av krossade stenar, lakrits, rostade kaffebönor och vanilj från 18 månaders fatlagring. På tungan är vinet, om möjligt, ännu vackrare: Les Perrières 2022 är rent, flytande silke med djup mineralitet av skogsmark och en överdådig fruktpotpurri — energi och finess i en klass för sig. Eftersmaken är djup och ihållande med munrengörande friskhet och fint tanninbett. Pommard från nästan 100 år gamla vinstockar och ett Pinot Noir-elixir av kultklass! Drick nu eller spara 15+ år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022 passar bra till...
Hur är Domaine Michel Rebourgeon Pommard Les Perrières 2022 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir, som William Whitehead handplockar från 99 år gamla vinstockar på den steniga toppjorden i Perrières i Pommard. Druvorna sorteras utan krossning och genomgår kallmaceration innan spontanjäsning med terroirens egen jäst. Genom dagliga nedstämplingar (pigeage) extraherar William försiktigt färg, aromer och tanniner från druvskalen, varefter vinet pressas med en skonsam blåspress och lagras i 18 månader på 228 liters burgundiska ekfat, varav cirka 15 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















