
Michel Rebourgeon Pommard Les Perrieres 2023
När självaste Master of Wine Jasper Morris – den extremt kräsna och nästan poängfixerade bourgogneexperten – lovar “betydelig klasse”, ja, då vet du att det är stort.
Läget Les Perrieres har fått sitt namn efter sin steniga jordmån och gränsar direkt till det världsberömda 1er Cru Clos des Epeneaux, vars viner i genomsnitt kostar långt över 1000 DKK.
Domaine Rebourgeon uppnår en motsvarande nivå från sina i dag 100 år gamla vinstockar, som ger en extremt låg skörd (25 hl/ha) med en vansinnig kvalitet.
Dessutom hyllas Domaine Michel Rebourgeons unge vinmakare, William Whitehead, av självaste Robert Parker som ett av Bourgognes helt stora talanger:
”Whitehead is well placed to emerge as one of the Côte de Beaune's new stars, and readers should start paying attention.” – Robert Parker
Hemma i Frankrike har han skjutit Domaine Michel Rebourgeon rakt in på TOP 100 hos den högt erkända Bourgogne Aujourd’hui – och det i hård burgundisk konkurrens med 3577 vinproducenter, 266 négociants och 16 kooperativ.
William har inte nått framgången genom att sova sig till den. Redan som åttaåring sprang underbarnet runt som en ivrig hjälpare i föräldrarnas 4,25 hektar vinmarker i Beaune, Volnay och hemstaden Pommard. Idag känner William varje vinstock… Allt markarbete gör han själv; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren fokuserar han på ”gentle winemaking”, där druvorna varsamt avstjälkas utan att krossa bären. Vinet jäses spontant med terroirens egna jäst innan den 18 månader långa fatlagringen.
Resultatet är en röd bourgogne med förbluffande fruktcharm, finess och mineralitet.... Hyper-elegant och ett absolut must-try för de få som kan spåra upp en av dessa mycket få, numrerade flaskor!
Njut av den till steaks, grillat fjäderfä, vilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14-17°C.
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard Les Perrieres 2023?
Pommard Les Perrières 2023 glittrar nästan mörklila i glaset… Doften bekräftar den exceptionella koncentrationen från de nu 100 år gamla Pinot Noir-stockarna, som ger aromer av saftig körsbärsfrukt, jordgubbskompot, vilda hallon, nyponros och svamptoner. Med lite luft i glaset följer krossade stenar, engelsk lakrits, rökt kött, rostade kaffebönor och vanilj från den 18 månader långa fatlagringen... I munnen får du ren, flytande silke med avgrundsdjup skogsbundsmineralitet och ett överdådigt fruktpotpurri med energi och finess i en klass för sig. Eftersmaken är djup och långvarig med munrengörande friskhet och det finaste tanninbettet. Det här är en kolossal Pommard – och en Pinot Noir-elixir i kultklassen! Drick nu, eller lagra i +15 år från skördeåret.
Hur är Michel Rebourgeon Pommard Les Perrieres 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir, som William Whitehead handplockar från nu 100 år gamla vinstockar på det steniga toppläget Perrières i Pommard. Druvorna avstjälkas utan krossning och kallmacereras före spontanjäsning med terroirens egna jäst. Med dagliga punch downs (pigeage) utvinner William varsamt färg, smak och tanniner från druvskalet, innan vinet pressas i en skonsam bladderpress och flyttas över för 18 månaders lagring på 228‑liters burgundiska ekfat, varav cirka 15 % helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener











