
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2020
William Whitehead kallas redan för framtidens burgundiska superstjärna... Nyligen hyllad av ingen mindre än Robert Parker!
Det är NU… du ska smaka Pommard. Kvaliteten har aldrig varit vildare!
Inte nog med att Bourgogne-gurun Jasper Morris MW är fullkomligt förtjust i den mikroproducerande superstjärnan Domaine Rebourgeon. Han utropar samtidigt Pommard till Bourgognes stora vinnare i den globala uppvärmningen…
Där Pinot Noir tidigare ofta hade svårt att mogna i Pommards fuktiga och svala lerjord, handplockar toppnamn som Rebourgeon nu fullt mogna druvor som ger annorlunda, mer välkomnande röda viner.
Glöm gamla tiders kantiga och källarkrävande Pommard. Trois Terroirs 2020 är röd Bourgogne med en mjukhet och fruktig charm du aldrig smakat maken till i Pommard.
Cuvéen kommer från de tre toppmarkerna La Rue au Port, Les Poisots och La Vache… Den sistnämnda är berömd som Rebourgeons absoluta flaggskepp, till mer än 1500 kr per flaska.
Njut av den till biffar, grillat fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2020?
Trois Terroirs 2020 visar sig elegant körsbärsröd med djup kärna. Ur glaset strömmar en ljuvligt floral doft av nyplockade röda blommor, krossade stenar och mörk skogsmarksmineralitet, fyllig plommonfrukt, rök och vilda hallon, medan läckra lakritsnyanser och kaffenoter från fatet smyger fram med lite luft… Smooth och läcker på tungan med saftiga röda bär och stenig mineralitet i överflöd. Wauw... Så kittlande ren och delikat i frukten. Så lång och nyanserad finish. En vackert strukturerad och underbart parfymerad Pommard från det unga geniet William Whitehead. Drick nu, eller lagra +15 år från skördeåret.
Domaine Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2020 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener