
Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2023
William Whitehead has now taken the reins at this small, 3.5-hectare Pommard estate, and the progress he is making is striking… Whitehead is well placed to emerge as one of the Côte de Beaune's new stars, and readers should start paying attention. – Robert Parker
Ta till dig Robert Parkers ord… Stjärnskottet William Whitehead gör magi som aldrig förr i källaren på Domaine Rebourgeon och hans Pommard är det ultimata fyndet…
Den globala uppvärmningen förändrar just nu maktbalansen mellan Burgundens byar, och den hittillsvarande vinnaren är Pommard. Där Pinot Noir tidigare ofta haft svårt att mogna i Pommards fuktiga och svala lerjord plockar nu toppnamn som Rebourgeon fullt mogna druvor som ger oemotståndligt inbjudande röda viner.
Den unge William Whitehead är bara i början av 20‑årsåldern, men har redan fört Domaine Michel Rebourgeon direkt in på prestigelistan “Top100 Vignerons de la Bourgogne”.
Och när vintidningen Bourgogne Aujourd’hui för några år sedan testade nästan 3 000 burgundare gav en Pommard från Michel Reborgeon stryk åt mer än 200 Grand Cru‑viner från vilda toppnamn, med flaskpriser på mellan 5 000 och 10 000 kr.
Trois Terroirs är en röd bourgogne med en mjukhet och fruktcharm du sällan smakat maken till i Pommard. Cuvéen kommer från de tre topplägena La Rue au Port, Les Poisots och La Vache… Den sistnämnda vingården har 115 år gamla Pinot Noir‑vinstockar och är berömd för Rebourgeons absoluta flaggskepp som kostar mer än 1 500 kr/flaskan.
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2023?
Michel Rebourgeons Pommard Trois Terroirs 2023 presenterar sig med en imponerande och överraskande mörk Pinot Noir-färg... Doften är gudomligt parfymerad med aromer av vilda hallon, skogssmultron, nypressade blåbär, violer och fyllig mörk plommonfrukt, som toppas av mineraliska tryfflar, kalksten och rök, samt engelsk lakrits, kakao och rostade kaffetoner från den långa fatlagringen... Mjuk och läcker på tungan med ett överflöd av saftiga röda och mörka bär i smaken. Mineraliteten upplevs som en pirrande ren underton som tillför äkta burgundisk elegans till den kraftfulla Pinot Noir. Lång och nyanserad avslutning med en härlig fatkryddig ton. Vackert strukturerade och biffvänliga tanniner. Wow... det här är en genial Pommard! Drick nu, eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Jordgubbe
Kaffe
Lakrits
Violett
Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2023 passar bra till...
Hur är Michel Rebourgeon Pommard Trois Terroirs 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir, som William Whitehead handplockar från de tre terroirerna La Rue au Port, Les Poisots och La Vache. Druvorna avstjälkas utan krossning och kallmacereras före spontan jäsning med terroirernas egen jäst. Med dagliga punch downs (pigeage) extraherar William varsamt färg, smak och tanniner från druvskalen, innan vinet pressas i en skonsam membranpress och flyttas för 18 månaders lagring på 228‑liters burgundiska ekfat, varav cirka 15 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener

























