0Varukorg

Tillbaka

Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023

Frankrike

Frankrike, Bourgogne

75 cl

1 fl. per st.
1 359,95 SEK
6 fl. per st.
1 129,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
91-93 Point Robert Parker

Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023

Frankrike

Frankrike, Bourgogne

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"95 point. Overlegen og dekadent duft ... I munden er det virkelig Pinot Noir med let, fløjlsblødt og cremet smag, masser igen masser af tætte kirsebær noter, kirsebærsauce samt noget jordbær, rabarber, ribs og lemon, røgede elementer" - Houlberg(tidl. årg.)

"91-93 points. This exemplifies the new finesse that this estate is now achieving." - Robert Parker

Robert Parkers dom är klar… 2023-årgången är hittills den bästa och mest finessrika Volnay 1er Cru Les Brouillards från Domaine Michel Rebourgeon.

Tyvärr är mängderna försvinnande små. Denna Volnay görs endast de särskilda år då vingården ger tillräckligt med druvor för att åtminstone fylla ett fat.

Domaine Michel Rebourgeon äger beskedliga 0,687 hektar i toppläget Les Brouillards 1er Cru. Den unge William Whitehead känner varenda vinstock, eftersom han redan som åttaåring sprang runt som en ivrig hjälpare i föräldrarnas vinmarker.

William har på bara några år katapulterat det lilla familjedomänet in på listan över Bourgognes 100 bästa vinhus enligt vintidningen Bourgogne Ajourd’hui. Sida vid sida med de största namnen med fyr-, fem- och sexsiffriga bourgognepriser. En jättesuccé bland Bourgognes 3577 vinproducenter, 266 négociants och 16 kooperativ. Nyligen hyllade Robert Parker honom som ett av Bourgognes stora talanger:

Whitehead is well placed to emerge as one of the Côte de Beaune's new stars, and readers should start paying attention.” – Robert Parker  

Superstjärnans resa mot topparna har precis börjat, men redan nu imponerar denna eteriskt florala, intensivt mörkfruktiga och viktlösa, tungdansande Volnay så starkt att kvaliteten med garanti matchar betydligt dyrare bourgogner i blindprovning.

Njut av den till biffar, grillat fjäderfä, viltfågel, ankbröst, svamprätter och charkuterier. Servera vid 14-17°C.

1 fl. per st.
1 359,95 SEK
6 fl. per st.
1 129,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
91-93 Point Robert Parker

Recensioner av Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023

91-93 Point

Robert Parker

Pretty aromas of violets, plums, raspberries and spices introduce the 2023 Volnay 1er Cru Brouillards, followed by a medium to full-bodied, suave and satiny palate that's lively and saline. This exemplifies the new finesse that this estate is now achieving.

95 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Overlegen og dekadent duft ... sådan lidt umami med kastanjer, nødder, linolie og teaktræ, våde blade i skovbunden samt små tætte kirsebær, hindbær og rabarber, en vis frugtsyre fornemmes også ret klart sammen med et let touch fra fadene med vanilje, chokolade, lakrids, blomsterpollen og trøfler ... meget dragende. I munden er det virkelig Pinot Noir med let, fløjlsblødt og cremet smag, masser igen masser af tætte kirsebær noter, kirsebærsauce samt noget jordbær, rabarber, ribs og lemon, røgede elementer ... virker omfavnende, glat, intens og en anelse saftig. Den indeholder meget saft og hænger lang tid i munden ... og med mere og luft i glasset, så smelter vinen nærmest vægtløst i munden. 95 point.

Hur smakar Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023 gnistrar djupt körsbärsröd i glaset... Doften lovar en burgundisk gudavin med intensiv aromatik av körsbär, blåbär, violer, vilda hallon och skogssmultron som vältrar fram oemotståndligt och tonas av läckert mörk choklad, lakrits, rök, mokka och tryffelliknande skogsmarksnoter… Den köttiga och silkeslena Volnay erövrar munnen med en enorm läcker textur, där powerfrukten trots sin episka koncentration nästan dansar svävande över tungan. Lång finish – där den läckra och lättkryddade bärfrukten fulländas av klassiska burgundiska skogsmarksnoter och perfekt integrerade tanniner från fatlagringen. Rebourgeons hittills bästa Volnay 1er Cru? Det här är odiskutabel världsklass! Drick nu, eller lagra i 15+ år från årgången.

Smaknoter

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023 passar bra till...

Hur är Michel Rebourgeon Volnay 1er Cru Les Brouillards 2023 framställt?

Vinet är framställt på 100% Pinot Noir, som William Whitehead selekterar från över 30 år gamla stockar i 1er Cru-läget Les Brouillards i Volnay. Alla druvor avstjälkas utan krossning och kallmacereras före spontan jäsning med terroirens egna jäst. Med dagliga punch downs (pigeage) extraherar William varsamt färg, smak och tanniner från druvskalen, innan vinet pressas med en skonsam membranpress och tappas om för 18 månaders mognad på 228 liters burgundiska ekfat, varav cirka 15% helt nya.

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Domaine Michel Rebourgeon

Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui

The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy

Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.

Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.

Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.

Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.

Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Servering

14–17 °C

Lagringspotential

+15 år från skördeåret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter