
Moillard-Grivot Meursault 1er Cru Les Genevrières 2013
Ett ikoniskt Bourgogne-hus... Sedan grundandet 1848 har Moillard-Grivot givit sitt namn åt prestigefyllda Bourgogneviner, framställda med djup respekt för de lokala terroirerna och generationer av ackumulerad kunskap. Från fält till källare sköts alla viner i nära samarbete med flexibla lokala samarbetspartners som delar Moillard-Grivots engagemang för kvalitet, förståelse för terroir och noggrann uppmärksamhet på detaljer. Flera gånger om året besöker man några av Frankrikes ledande tunnbindare för att välja ut de bästa faten genom blindprovningar och värmetester – på så sätt säkerställs optimala förutsättningar för fatlagringen av husets viner. Oenologen Baptiste Corrot betonar vikten av hur ofta de fina jästresterna rörs om under fatmognaden. Jag tycker att resultaten och recensionerna talar för sig själva…
Hur smakar Moillard-Grivot Meursault 1er Cru Les Genevrières 2013?
Redan vid upphällningen förför den 10-åriga Genevrières med vackra gyllene glimt i glaset… Doften lovar mogen vit bourgogne i ren världsklass med lockande aromer av flinta, saltiga citrusinslag, brynt smör, nötter, persikor, crème brûlée och ananas, medan en kalkig underton tillför mineralisk magi till aromen… Tyst nu — vilken doft! Vinet glider smörmjukt över tungan, där frukten förenas perfekt med ekfatskryddorna, medan en kittlande och vibrerande mineralisk friskhet framkallar stora leenden i avslutningen… WOW, blir Chardonnay nog inte mycket större än så? Drick nu — eller spara i över 15 år från skördeåret.
Moillard-Grivot Meursault 1er Cru Les Genevrières 2013 passar bra till...
Hur är Moillard-Grivot Meursault 1er Cru Les Genevrières 2013 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Chardonnay från den legendariska toppmarken Les Genevrières, som med all rätt hyllas som en ”Exceptional 1er Cru” av Bourgogne-experten Jasper Morris MW. Marken ligger perfekt med sydostlig exponering mot solen och har dessutom en unik jordmån rik på mineraler, kalksten och mergel. Tillsammans ger det ett terroir i världsklass som frambringar några av världens mest eleganta och aromatiskt koncentrerade Chardonnay. Den mest delikata musten från de handplockade druvorna frigörs vid skonsam pneumatisk pressning, innan vinet jäser och därefter mognar på 228 liter ekfat, varav hela 50 % nya. Under 18 månaders fatlagring tillför omrörning av de fina jästresterna, lokalt kallad bâtonnage, ytterligare komplexitet och en krämig textur till det färdiga vita vinet.
Druvor
ChardonnayOm Moillard Grivot
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
















