
Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2019
Med megahiten Asso tar brunellohuset Molino di Sant’Antimo supertoscaner-genren till next level…
Den perfekt fatlagrade rött vinen har de helt riktiga "Brunello-ingredienser" och är baserad på Sangiovese-druvor från utvalda vingårdar i Montalcino. Med extra ”supertoscansk” färgdjup och silkesmjuk textur från 15% Merlot!
Kvaliteten i denna "SuperBrunello" får verkligen gensvar hos recensenterna…
Först blir Asso en fin 3:a i Din VinGuides stora blindtest av supertoscaner. Så "Ugens køb" i Ekstra Bladet - innan den brakar rakt igenom ”brunellomuren” med 98 poäng i Best Italian Wines Annuario... Mer än någon Brunello någonsin!
Nu har Asso äntligen landat i det officiellt 5 av 5-stjärniga Brunello-år 2019, där vår allas toskanska toppvärde fått en extra växel i frukt och fyllighet. Gläd dig!
……..
Njut av vinet till hemlagad pizza, pastarätter, charkuterier och lagrade ostar. Servera vid 16–18° C.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2019?
När du häller upp i glaset skvalpar Asso 2019 frestande körsbärsröd med en mörk Merlot-kärna… Doften bjuder med sina intensiva aromer av rosor, violer, skogsbär, saftiga plommon och Amarena-körsbär, följt av klassiska örter från Sangiovese-druvan samt lite kakao och rostade kaffebönor från fatlagringen… Vinet lägger sig mjukt och vackert krämigt i munnen, där smaken av färska körsbär och nyplockade plommon går fint ihop med fatets rostade kryddor och de silkeslena tanninerna. Best Asso ever? Drick nu, eller spara 5–8 år från skördeåret.
Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2019 passar bra till...
Om Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll