Tillbaka

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020

Spanien

Spanien, Valencia

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
369,95 SEK
6 fl. per st.
324,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Mad og Monopolet
93 Point Guia Peñin
92 Point Robert Parker
⭐ 4,2 - bedste årgang! Vivino

Beställ före

5 timmar 11 min

så skickar vi det idag!

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020

Spanien

Spanien, Valencia

14% alk.

75 cl

"94 point. Mit gæt var Bourgogne... fra øverste hylde" - Mad og Monopolet

Ja, Mad & Monopolet älskar ekologiska Finca Calvestra.

2020 bryter nu igenom som den bäst rankade årgången av det spanska vita kultvinet hittills! Även vinmakaren Toni Sarrión, mannen bakom Spaniens bästa rött vin i Decanter, trotsar blygsamheten och erkänner:

"förmodligen världens bästa vita vin från druvan Merseguera!"

Merseguera - uh vad? Nästan ingen utanför Spanien kände till druvan förrän Toni serverade den till Robert Parker... Strax därefter serverades Merseguera-vita viner på världens finaste restauranger med Michelinstjärnor. Det var ställen som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester och Fat Duck.

Mustiguillos mineraliska och elegant fatkryddade Bourgogne-dödare kommer från upp till 100 år gamla ekologiska buskvinstockar i 940 meter kalksten. Vi talar om ett fantastiskt terroirvin - och ett riktigt fynd för alla fans av vit bourgogne...!

Njut av det till delikata skaldjur, fågel, sushi, lätta tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C

1 fl. per st.
369,95 SEK
6 fl. per st.
324,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Mad og Monopolet
93 Point Guia Peñin
92 Point Robert Parker
⭐ 4,2 - bedste årgang! Vivino

Beställ före

5 timmar 11 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020

94 Point

Mad og Monopolet

Jeg smagte denne vin blindt og var meget forvirret over både land og drue - mit gæt var Bourgogne og Chardonnay fra øverste hylde, men nej - den er lavet på druen Merseguera fra Spanien. I næsen har den duft af citrus, pære, stikkelsbær, appelsinskal og ananas. I munden er den cremet, fyldig, har god mineralitet og god syre, som skaber en flot fuldendt vin.

93 Point

Guia Peñin

Colour: bright straw. Aroma: medium intensity, white fruit, dried flowers, balanced. Palate: easy to drink, good acidity, balanced, fine bitterness, spicy, elegant.

92 Point

Robert Parker

The white 2020 Finca Calvestra was produced with Merseguera grapes planted at 920 meters in altitude and fermented in 225- and 500-liter acacia wood barrels, where it matured with fine lees for 11 months. It has 14% alcohol, a low pH of 3.19 and 6.2 grams of acidity. As I've seen when comparing some 2020s with 2019s, this feels more primary and round, more powerful and a little riper with some balsamic notes and a bitter twist in the finish. 12,650 bottles were filled in November 2021.

⭐ 4,2 - bedste årgang!

Vivino

Hur smakar Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020?

Kristallklart i glaset med en livfull citrongrön färg... Nosen lockar med fräscha och fascinerande aromer av frystorkad kamomillblomma, saltad grapefrukt, grillad citron, päron, krusbär, vit persika, limedamm, grönt te, bivax, mentol, hö, fänkålsfrö och crème brûlée... I munnen mjuk och krämig med stor volym och lockande örter och mineralitet. Det finns tydliga reminiscenser av vit Bourgogne och vit Bordeaux Cru Classé, medan tydliga mentol- och fänkålsnoter pekar på det vita vinets medelhavsursprung. Lång och delikat avslutning med grön äppelsyra och sublima salt-mineraliska subtiliteter som får tårarna att rinna i ögonvrån - och omedelbart uppmuntrar till en ny klunk ... 100% Wonder Wine! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

10-12°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter