



Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020
Ja, Mad & Monopolet älskar ekologiska Finca Calvestra.
2020 bryter nu igenom som den bäst rankade årgången av det spanska vita kultvinet hittills! Även vinmakaren Toni Sarrión, mannen bakom Spaniens bästa rött vin i Decanter, trotsar blygsamheten och erkänner:
"förmodligen världens bästa vita vin från druvan Merseguera!"
Merseguera - uh vad? Nästan ingen utanför Spanien kände till druvan förrän Toni serverade den till Robert Parker... Strax därefter serverades Merseguera-vita viner på världens finaste restauranger med Michelinstjärnor. Det var ställen som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester och Fat Duck.
Mustiguillos mineraliska och elegant fatkryddade Bourgogne-dödare kommer från upp till 100 år gamla ekologiska buskvinstockar i 940 meter kalksten. Vi talar om ett fantastiskt terroirvin - och ett riktigt fynd för alla fans av vit bourgogne...!
Njut av det till delikata skaldjur, fågel, sushi, lätta tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020?
Kristallklart i glaset med en livfull citrongrön färg... Nosen lockar med fräscha och fascinerande aromer av frystorkad kamomillblomma, saltad grapefrukt, grillad citron, päron, krusbär, vit persika, limedamm, grönt te, bivax, mentol, hö, fänkålsfrö och crème brûlée... I munnen mjuk och krämig med stor volym och lockande örter och mineralitet. Det finns tydliga reminiscenser av vit Bourgogne och vit Bordeaux Cru Classé, medan tydliga mentol- och fänkålsnoter pekar på det vita vinets medelhavsursprung. Lång och delikat avslutning med grön äppelsyra och sublima salt-mineraliska subtiliteter som får tårarna att rinna i ögonvrån - och omedelbart uppmuntrar till en ny klunk ... 100% Wonder Wine! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2020 passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning