Tillbaka

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021 ØKO

Spanien

Spanien, Valencia

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
369,95 SEK
6 fl. per st.
319,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Mad og Monopolet
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
93 Point Houlberg
93 Point Guia Proensa
92 Point Robert Parker
⭐ 4,1 Vivino
UGENS BEDSTE VIN Din VinGuide
UGENS BEDSTE VIN Din VinGuide

Beställ före

5 timmar 11 min

så skickar vi det idag!

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021 ØKO

Spanien

Spanien, Valencia

14% alk.

75 cl

"94 point. Det er ikke Bourgogne, men minder om det og det smager fantastisk!" - Mad og Monopolet

"93 point. Lidt af en spansk egnsret, og alligevel har den stilistisk noget taktfast og burgundisk over sig" - Winewherever, Rasmus Christensen

"93 point. Svær ikke at holde af..." - Houlberg

"93 point. UGENS BEDSTE VIN... nærmest lidt burgundisk i udtrykket. Spændende flot vin." - Din VinGuide

Japp, recensenterna älskar ekologiska Finca Calvestra, som har jämförts med stor vit Bourgogne flera gånger.

Det är ingen överraskning att det spanska vita kultvinet är slutsålt nästan så fort det kommer ut på hyllorna. Varken vi eller våra kunder har någonsin smakat något liknande till det här priset. Även vinmakaren Toni Sarrión, mannen bakom Spaniens bästa rött vin i Decanter, måste trotsa sin blygsamhet och erkänna:

"Förmodligen det bästa vita Merseguera-vinet i världen!"

DEN LOKALA DRUVAN & VÄRLDENS BÄSTA RESTAURANG Merseguera - vad? Nästan ingen utanför Spanien kände till druvan förrän Toni serverade den till Robert Parker... Strax därefter serverades Merseguera-vita viner på världens finaste restauranger med Michelinstjärnor. Det fanns ställen som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester och Fat Duck.

Mustiguillos mineraliska och elegant fatkryddade Bourgogne-dödare kommer från upp till 100 år gamla ekologiska buskvinstockar i 940 meter hög kalksten. Vi pratar om ett fantastiskt terroirvin - och ett riktigt fynd för alla fans av vit Bourgogne...!

......

Njut av det till delikata skaldjur, fågel, sushi, lätta tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C

1 fl. per st.
369,95 SEK
6 fl. per st.
319,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Mad og Monopolet
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
93 Point Houlberg
93 Point Guia Proensa
92 Point Robert Parker
⭐ 4,1 Vivino
UGENS BEDSTE VIN Din VinGuide
UGENS BEDSTE VIN Din VinGuide

Beställ före

5 timmar 11 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021 ØKO

94 Point

Mad og Monopolet

Jeg var kæmpe fan af sidste årgang - faktisk blev jeg overrasket over både duft og smag, og mit gæt i en blindsmagning var hvid Bourgogne. Det er ikke Bourgogne, men minder om det og det smager fantastisk! Næsen er fyldt med et festfyrværkeri af frugt, som vælter op af glasset - citrus, friske pærer, melon, tørrede rosenblade, frugtte, vanilje og et lille hint af fennikel. I munden er den let syrlig, cremet og har en lækker næsten forførende frugtfylde. 1 stk 229,95/ BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 139,95

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

En sjælden varietal Mersegueravin, spontangæret og modnet i akaciafade. Lidt af en spansk egnsret, og alligevel har den stilistisk noget taktfast og burgundisk over sig. Høj kantet syre, frugtfylde, varme fra alkohol og taninner. Der er faktisk en del tanniner, der skaber friktion i
munden og efterlader en temperamentsfuld afslutning. En vin til alle der ønsker at udvide deres horisont, eller er på jagt efter noget specielt.

93 Point

Houlberg

Det er egentlig ikke en fadpræget note ... har i stedet en kropslig aroma med måde havvand, pærer, vandmelon, fersken og samtidig noget grillet lemon. Man fornemmer omgående, at der er fylde og endda let olieret fedme, men byder samtidig på grønne oliven, lidt mynte, gule blomster, chai te og en lidt kalket note, som måske kunne lede tankerne hen på noget burgundisk. Smagen er ligeledes både kropslig og frisk ... har en virkelig blød gennemgående syre, mens frugten er lys eller hvid med pærer, lidt fersken og syltet lemon ... smører bare lidt munden blidt, men har også denne friske og kalkede mineralitet. Den er svær at placere, men samtidig også svær ikke at holde af. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen er 199,95 kr. ved køb af 6 flasker.

93 Point

Guia Proensa

92 Point

Robert Parker

The 2021 Finca Calvestra fermented in 225- and 500-liter acacia barrels and matured with fine lees in those barrels and in stainless steel vats for 11 months. It has a similar level of alcohol, 13.5%, as the 2022 I tasted next to it but with a lower pH at 3.18 and with higher acidity. However, the wine had more influence from the élevage in wood and comes through as smoky and spicy and has the sensation of more volume in the palate. 24,800 bottles produced. It was bottled in July 2022.

⭐ 4,1

Vivino

UGENS BEDSTE VIN

Din VinGuide

Lavet på druen Merseguera fra gamle stokke. Yderst velbalanceret og fydlig vin med licchi, fersken, citrus og blomsternoter. Er nærmest lidt burgundisk i udtrykket. Spændende flot vin.

UGENS BEDSTE VIN

Din VinGuide

96 Point(tidigare årgång)

Verema

95 Point(tidigare årgång)

Decanter

Savoury spiced lemon and grapefruit nose, fragrant floral and herbal notes. Very fresh fruity palate, racy acidity, subtle light vanilla oak and vibrant persistence.

94 Point(tidigare årgång)

Guia Peñin

Colour: bright straw;Aroma: ripe fruit, sweet spices, mineral;Flavour: fruity, fresh, complex, good acidity, long

94 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Jeg smagte denne vin blindt og var meget forvirret over både land og drue - mit gæt var Bourgogne og Chardonnay fra øverste hylde, men nej - den er lavet på druen Merseguera fra Spanien. I næsen har den duft af citrus, pære, stikkelsbær, appelsinskal og ananas. I munden er den cremet, fyldig, har god mineralitet og god syre, som skaber en flot fuldendt vin.

93 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The white 2019 Finca Calvestra was complex, unctuous and quite complete. It's round and powerful, ripe without excess (it has 13.5% alcohol) while keeping the freshness and balance and with good depth. It was produced with Merseguera grapes that deliver a wine that develops nicely in bottle, gains complexity and nuance. It has very good precision. This is showing superbly now. 12,876 bottles produced. It was bottled in November 2020.

93 Point(tidigare årgång)

Guía Intervinos

Hur smakar Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021 ØKO?

När den hälls upp har den en delikat gyllene färg med friska gröna nyanser... Redan i näsan känner du den högsta nivån! Så elegant, komplext och delikat med aromer av kamomillblomma, saltad och karamelliserad grapefrukt, päron, krusbär, vit persika, limedamm, grönt te, bivax, mentol, hö, honung och crème brûlée... I gommen är Finca Calvestra 2021 mjuk och krämig på tungan, där vinets stora volym möter färska örter och lockande mineralitet. Smaken lutar sig ambitiöst mot lyxig Bourgogne och vit Bordeaux Cru Classé, medan tydliga mentol- och fänkålstoner pekar mot det vita vinets medelhavsursprung. Mineralisk finish som rengör munnen med vackert balanserad fatkrydda... Ett vin i världsklass! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2021 ØKO passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter