ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 11 timmar 41 min 31 sek

Tillbaka

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2023 ØKO

Spanien

Spanien, Valencia

13% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 11 timmar 41 min 31 sek
1 fl. per st.
364,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
254,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Robert Parker
93 Point Houlberg
4,1 stjerner Vivino

Beställ före

5 timmar 11 min

så skickar vi det idag!

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2023 ØKO

Spanien

Spanien, Valencia

13% alk.

75 cl

"93 points. It is a little reductive, with notes of burnt match and flint but with a mineral core reminiscent of its older sibling. It has a subtle Mediterranean note of underbrush. The wine has contained ripeness, a medium-bodied, elegant palate and a chalky finish. Great finesse." - Robert Parker

"93 point. Blød, cremet og næsten burgundisk i duften ... har en kalket note, hvid blød frugt af fersken, pærer, honningmelon, grillet lemon og det er med en fyldig tørhed." - Houlberg

"4,1 stjerner." - Vivino

"94 point. Minder om velskabt Bourgogne ... Når det hævdes, at der er nogle Bourgogne-vibes i den, er det slet ikke skudt ved siden af, for det er elegant og nydeligt balanceret mellem krydderier, mineraler og masser af lækker frugt. Meget elegant og velskabt." - Flaskehalsen(tidl. årg.)

"94 point. Jeg serverede denne vin blindt for nogle gæster, hvor ingen kunne gætte område eller drue - nuvel, det er også vanskeligt, og der blev gættet på både hvid Bourgogne og stor Riesling fra Alsace." - Mad og Monopolet(tidl. årg.)

Topprankat 12 år i rad av Robert Parker, som med 93 poäng för den nya årgången 2023 tangerade sin högsta poäng någonsin. Finca Calvestra imponerar 2023 med en gudomlig mineralitet, elegans och precision att dina sinnen inte kan låta bli att tänka Puligny-Montrachet.

Under de senaste åren har kvalitetskraven nått hysteriska höjder! Efter optimering av markanalysen har produktionen minskat med drastiska 20%... Dessutom har en chilensk jordexpert tagits in för att ytterligare betona den kalkhaltiga mineralnerven i Finca Calvestra. Som ett resultat är det vita vinets silkeslena textur och mineraliska terroirkaraktär renare och vackrare än någonsin.

Det är ingen överraskning att det ekologiska spanska vita kultvinet är slutsålt nästan så snart det når hyllorna. Även vinmakaren Toni Sarrión, mannen bakom Spaniens bästa rött vin i Decanter, måste trotsa sin blygsamhet och erkänna:

"Förmodligen det bästa vita Merseguera-vinet i världen!"

DEN LOKALA DRUVAN & VÄRLDENS BÄSTA RESTAURANG... Merseguera - vad? Nästan ingen utanför Spanien kände till druvan förrän Toni serverade den till Robert Parker... Strax därefter serverades Merseguera-vita viner på världens finaste restauranger med Michelinstjärnor. Det fanns ställen som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester och Fat Duck.

Mustiguillos mineraliska och elegant fatkryddade Bourgogne-dödare kommer från upp till 100 år gamla ekologiska buskvinstockar i 940 meter hög kalksten. Detta är ett fantastiskt terroirvin och ett riktigt fynd för fans av vit Bourgogne ...!

Njut av det till delikata skaldjur, fågel, sushi, lätta tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 11 timmar 41 min 31 sek
1 fl. per st.
364,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
254,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Robert Parker
93 Point Houlberg
4,1 stjerner Vivino

Beställ före

5 timmar 11 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2023 ØKO

93 Point

Robert Parker

The 2023 Finca Calvestra shows a younger and more floral side of the Merseguera grape by fermenting it in used 225- and 500-liter acacia barrels and maturing it in 500-liter acacia barrels for four months plus a further seven months in small stainless steel tanks. It has 13% alcohol, a pH of 3.23 and 5.48 grams of acidity. It is a little reductive, with notes of burnt match and flint but with a mineral core reminiscent of its older sibling. It has a subtle Mediterranean note of underbrush. In 2023, they picked the grapes even earlier, after the experience with 2022. The wine has contained ripeness, a medium-bodied, elegant palate and a chalky finish. Great finesse. 13,684 bottles produced. It was bottled in July 2024.

93 Point

Houlberg

Blød, cremet og næsten burgundisk i duften ... har en kalket note, hvid blød frugt af fersken, pærer, honningmelon, grillet lemon og det er med en fyldig tørhed. Det suppleres af nogle umamiagtige noter fra fadene med vanilje, karamel, blomster, linolie, mynte samt lidt grønne elementer. I munden er der en cremet og blød smag, men lige underneden kommer der hurtigt mere bid af hvid peber, syltet grape og lemon med en vis bitterhed. Der kommer også lidt pærer og fersken, men det er de bitre citrusfrugter, der har bukserne på. Læg dertil en ret saltet mineralitet, så får du masser af spark, stærk og potent på en meget cremet facon. 93 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen er 199,95 kr. ved køb af 6 flasker.

4,1 stjerner

Vivino

(2329 bedømmelser, gennemsnit over alle årgange. Set d. 08/04-2025)

96 Point(tidigare årgång)

Verema

95 Point(tidigare årgång)

Decanter

Savoury spiced lemon and grapefruit nose, fragrant floral and herbal notes. Very fresh fruity palate, racy acidity, subtle light vanilla oak and vibrant persistence.

94 Point(tidigare årgång)

Flaskehalsen

FORBILLEDLIG SPANSK HVIDVINSELEGANCE: Minder om velskabt Bourgogne... Jeg har haft flere tvivlsomme oplevelser med Merseguera-druen fra det østlige Spanien. Derfor er jeg også skeptisk, da jeg åbner denne Mustiguillo Finca Calvestra. Det er en enkeltmarks-hvidvin i Pago-klassen – altså udenfor de gængse områder, men alligevel begrænset til et lille geografisk spot, der i dette tilfælde findes i Requena-området vest for Valencia. Det, der gør Merseguera-druen så meget gavn her, er at druen trods en vis fadfornemmelse, får lov at stå meget rent og fint. Når det hævdes, at der er nogle Bourgogne-vibes i den, er det slet ikke skudt ved siden af, for det er elegant og nydeligt balanceret mellem krydderier, mineraler og masser af lækker frugt. Meget elegant og velskabt. Normalpris kr. 229,95, Set til kr. 149,95 | Supervin

94 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Jeg serverede denne vin blindt for nogle gæster, hvor ingen kunne gætte område eller drue - nuvel, det er også vanskeligt, og der blev gættet på både hvid Bourgogne og stor Riesling fra Alsace. Den er lavet på Merseguera, som kan minde om Chardonnay - skøn duft af syltet citron, lime, grape, pære, fersken, grillet ananas, vanilje, smør og eg. I munden er den mere tilbagetrukket end i duften, den er cremet og har en skøn mundfylde med både syre og mineralitet og en skøn let frugtsødme. 1 fl. 229,95 / BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 149,95

94 Point(tidigare årgång)

Guia Peñin

94 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Igen er det en fyldig, cremet, møjlækker vin ... ikke hverken vild kraftig eller fadpræget, men har en blød frugt med fersken, pærer, gul honningmelon, grillet lemon og alt faktisk i ret flot harmoni og med denne lidt nærmest burgundiske og kalkede note, som virker ganske dragende. Der kommer som med 202'eren også mynte, grønne oliven og lidt urte-te karakter. Smagen er lige som fin ... mindst ... god, blød og vedvarende syre gennem hele smagspaletten, elegant med blød frugt af pærer, lidt fersken og syltet lemon ... smører igen bare lidt munden blidt, men har også denne friske og kalkede mineralitet. Det smager fandens godt og de fleste ville ikke gætte, at det er spansk ... 94 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 229,95 kr., mens prisen er 199,95 kr. ved køb af 6 flasker.

93 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The white 2022 Finca Calvestra is a Merseguera from the property at 920 meters in altitude that gives the wine its name and where the grapes ripen in late September. It fermented in 225- and 500-liter acacia barrels and matured in the 500-liter barrels for four months, followed by seven months in small stainless steel vats. It has 13.5% alcohol and a low pH of 3.28. They are conducting soil studies and removed part of the vineyards (and reduced volume), and the wine has gained in elegance and precision despite the character of the year. They also reduced the time in oak, and it's very noticeable. This is a step up from 2021. 19,463 bottles produced. It was bottled in July 2023

Hur smakar Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2023 ØKO?

Finca Calvestra 2023 är livligt fräscht i glaset med en ljus halmgul färg och limegröna reflexer... Elegant, komplex och delikat på näsan, med perfekt levande aromer av kamomillblomma, salt karamelliserad grapefrukt, päron, krusbär, vit persika, limedamm, grönt te, bivax, mentol, hö, honung och crème brûlée... Vinet dansar silkeslent över tungan, där den delikata fatkryddade frukten toppas med färska örter och lockande mineralitet. Smaken lutar sig ambitiöst mot lyxig Bourgogne och vit Bordeaux Cru Classé, medan tydliga mentol- och fänkålstoner pekar mot det vita vinets medelhavsursprung. Mineralisk finish som rengör munnen med vackert balanserade fatkryddor ... Världsklass! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Honung

Tasting Note Icon

Lime

Tasting Note Icon

Rök

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2023 ØKO passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

10-12°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter