
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2016
Ett unikt överblivet parti!
Tidigare utnämnt till Spaniens bästa rött vin i Decanter... Nu kan du uppleva ekologiska Finca Terrerazo i 6 år gammalt, källarlagrat toppskick!
Nyligen kontaktade den spanska kultvinproducenten Mustiguillo oss med ett parti av det topprecenserade Finca Terrerazo 2016 som (vilket bakre etiketten fortfarande visar) ursprungligen var öronmärkt för USA. På grund av corona-stoppet lämnade flaskorna dock aldrig Spanien, och nu har den amerikanska importören begärt en nyare årgång istället. Vår tur!
Efter nästan 6 års utveckling är Valencias vildaste vin redo att ta upp kampen med de stora rivalerna från Ribera del Duero.
Njut av det till lamm, saftiga biffar, grillat, grytor, svamprätter, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2016 passar bra till...
Hur är Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2016 framställt?
Vinet är gjort på 100% Bobal, handskördad från upp till 75 år gamla, ekologiskt odlade, fristående buskvinstockar i El Terrerazo. Den kuperade och kalkhaltiga terroiren ligger på 800 meters höjd, där solen är extra intensiv och fruktförstärkande, medan de svala nätterna ger druvor och vin som behåller en frisk mineralbalans. Bevattning är förbjuden.
Varje litet skifte skördas och vinifieras separat. De avskalade druvorna dubbelsorteras, medan vinets terroirkaraktär stöds av spontan jäsning med de naturligt förekommande jäststammarna på fältet och i källaren. Vinet jäser i öppna träfat i 8-10 dagar medan manuella nedstampningar försiktigt extraherar färg, frukt och tanniner från druvskalen. Efter jäsningen låter Toni Sarrión druvskalen macerera i ytterligare 10-12 dagar för att ge extra struktur och djup i smaken. 30% av vinet lagras i 14 månader på 225- och 500-liters franska ekfat, medan resterande 70% lagras på smakneutrala och fruktbevarande fat på mellan 3500 och 5000 liter.
Druvor
BobalOm Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning












