



Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2019
Spaniens bästa röda vin enligt Decanter är tillbaka med besked i den utmärkta nya årgången 2019. Hyllad av Robert Parker som den bästa Finca Terrerazo någonsin med imponerande 94+ poäng. Och som det bästa vinet från Spanien och Portugal i Vinums TOP100.
Tillsammans med Mustiguillo har vi kompromissat med vinsten och visar nu danskarna att Valencias vildaste vin äter körsbär med de stora pojkarna från Ribera del Duero.
Mustiguillos toppvin Finca Terrarazo är så fantastiskt fruktigt, komplext kryddigt och otroligt mineralrikt att den 800 meter höga och kalkrika terroiren, Finca Terrerazo, har fått sin alldeles egna appellation: Vino de Pago.
......Njut av det till lamm, saftiga biffar, grillat, grytor, svamprätter, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2019?
Så snart det hälls upp stänker Finca Terrerazo ogenomträngligt mörkt och djärvt i glaset! Nosen öppnar sig kraftfullt och livfullt med hinkvis av viol, körsbär, mynta, plommon och blåbär, tillsammans med våt lime, torkade örter, rökighet, läder, mörkrostat kaffe, choklad och vanilj ... På tungan, djärv och fruktkoncentrerad med enorm förfining och en perfekt levande mineralisk friskhet. Mogna toner av läder och svamp tar den fatkryddade maratonfinishen till så höga höjder att till och med ikonerna i Ribera del Duero måste kippa efter andan! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Mustiguillo Finca Terrerazo Vino de Pago 2019 passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning