
Mustiguillo La Garnacha 2020
Redan 1980 insåg Toni Sarrión den enorma potentialen hos Grenache vid en tidpunkt då druvan främst var känd i Chateauneuf du Pape. I ett hav av andra druvsorter planterade han nya Grenache-vinstockar i den sensationella kalkrika terroiren "El Terrerazo", som ligger på svindlande 800 meters höjd.
Idag kan han skörda frukterna av sin otroliga framsynthet, som kulminerade 2017 när Decanter utsåg hans Grenache till "Bästa spanska vin".
Det fylliga, bärrika vinet får en burgundisk touch av finess och parfym när Toni jäser 20% hela druvklasar tillsammans med den återstående musten.
Ett vin som har bidragit till att göra Grenache trendigt i Spanien, men som tyvärr bara produceras i mycket små kvantiteter.
Njut av den till lamm, saftigt nötkött, vilt, anka, fläsk, saftiga tapas, BBQ och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Mustiguillo La Garnacha 2020?
Läcker körsbärsröd färg i glaset. En insmickrande doft med frukt och blommighet i ett fantastiskt samspel ... Djupt röda jordgubbar, kirsch, blåbär och violer kryddas med en härlig twist av medelhavskryddor, engelsk lakrits och espressobönor. I munnen, sprängfylld med energi och otaliga bärnyanser, kompletterad med en gudomlig flintstensmineralitet och subtila fatkryddor. Lång och saftig fruktig finish med fint polerade tanniner avslutar ännu en sublim vinupplevelse från Toni Sarrión! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Mustiguillo La Garnacha 2020 passar bra till...
Hur är Mustiguillo La Garnacha 2020 framställt?
Vinet är gjort på 100% Garnacha (Grenache), som Mustiguillo skördar i två omgångar från den kuperade och kalkrika terroiren El Terrerazo, belägen på 800 meters höjd, där solen är extra intensiv och fruktförstärkande, medan de svala nätterna ger druvor och vin som behåller en frisk mineralbalans. Vinet är 100% ekologiskt och veganvänligt.
De avskalade druvorna dubbelsorteras före varsam pressning. Detta följs av 10-13 dagars jäsning där 20% av stjälkarna gradvis tillsätts i fina lager, vilket ger finess, struktur och parfym till smaken. Burgundy duvas och färg, smak och tannin extraheras under den efterföljande post-macerationen. Vinet mognar 6-8 månader i en blandning av små barriquer av fransk ek och frukt som bevarats i ståltankar.
Druvor
Grenache (Garnacha)Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning












