Tillbaka

Mustiguillo Mestizaje Blanco 2016

Spanien

Spanien, Valencia

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
299,95 SEK
6 fl. per st.
229,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Verema
92 Point Decanter
91 Point Guia Peñin
90 Point Robert Parker
90 Point Guia Repsol

Beställ före

12 timmar 0 min

så skickar vi det idag!

Mustiguillo Mestizaje Blanco 2016

Spanien

Spanien, Valencia

13,5% alk.

75 cl

Skattkammarvin med ålder! Tänk dig Chablis och Condrieu i samma glas...

Organic Mestizaje får sin uppfriskande och Chablis-fräscha mineralitet från den lokala druvsorten Merseguera, som pionjären och kultvinmakaren Toni Sarrión väljer ut från gamla vinstockar 900 meter över Medelhavet på den vackert kuperade monopolen Finca Calvestra.

Merseguera kompletteras perfekt av rikedomen och de förföriska aromerna hos den berömda Rhônedalsdruvan Viognier. Och det blir ännu bättre...

Efter nästan 6 år i det svala mörkret i Mustiguillos källare avslöjar Mestizaje Blanco 2016 en så sällsynt smörig, nötig komplexitet att jämförelser med stora vita bourgogner som Meursault är svåra att undvika.

Vi är glada att kunna erbjuda detta lilla källarparti av ett av östra Spaniens största vita viner!

Njut av det som aperitif eller till delikata skaldjur, sushi, lätta asiatiska rätter, tapas, fågel och milda ostar. Servera vid 10-12°C.

1 fl. per st.
299,95 SEK
6 fl. per st.
229,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Verema
92 Point Decanter
91 Point Guia Peñin
90 Point Robert Parker
90 Point Guia Repsol

Beställ före

12 timmar 0 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Mustiguillo Mestizaje Blanco 2016

94 Point

Verema

92 Point

Decanter

Clean, fresh and pure, this is a fine example of new-wave white wines coming from less well-known areas, utilising some unusual varieties. Stone fruit, sun-kissed lemons and an earthy undertow.

91 Point

Guia Peñin

Colour: bright straw. Nose: white flowers, expressive, neat, balanced, fresh. Palate: balanced, fine bitter notes, good acidity.

90 Point

Robert Parker

The white 2016 Mestizaje Blanco is a blend of dry-farmed, organically farmed Merseguera regrafted on Bobal vines and some 20% Viognier, 11% Malvasía and a 4% pinch of Macabeo. It fermented in stainless steel with indigenous yeasts and was kept in contact with the fine lees until it was bottled in February 2017. It feels very fresh. The vines are getting older (the Viognier and Malvasía are young), and it's serious, more reductive than oxidative, with a very balanced mouthfeel. An improvement over 2015, especially in the freshness. 51,200 bottles produced. This is sold with the generic appellation Vino de España, regardless of the origin of the grapes.

90 Point

Guia Repsol

Straw-coloured appearance with golden reflections. Clean and bright. Aroma: Fruit and white flower, fine notes of wood, balsamic background. Clean, clear and frank. Palate: Balanced, wide, pleasant and unctuous. Long aftertaste.

Hur smakar Mustiguillo Mestizaje Blanco 2016?

Redan vid upphällningen, elegant gyllene färg med en distinkt fetma. I näsan gudomligt! Saltad citrus, päron och frisk mineralitet blandas med nötter, smör, aprikoser, honungsmelon och lavendel ... Det vita vinet är smörigt och krämigt på tungan, där den kalkiga citrusmineraliteten ger livlig friskhet till Viogniers aromatiska och Condrieu-liknande kraft. Uppfriskande och munrengörande avslutning med subtila inslag av smör och nötter. Verkligen en stor smakupplevelse och värd varenda en av sina imponerande 94 poäng ... Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.

Mustiguillo Mestizaje Blanco 2016 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

8-10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter