
Mustiguillo Mestizaje Blanco 2022 ØKO
Topprankad årgång efter årgång och nästan alltid slutsåld... 2022 är nästa!
1er Cru Chablis på spanska? Rika toner av tropisk frukt och honungslena smaker. Vi är redan på god väg mot världsklass...
Inte undra på att ekologiska Mestizaje Blanco serveras på flera av Spaniens bästa restauranger och får upp till 96 poäng! För Mestizaje förtjänar att avnjutas med de bästa ingredienserna...
Den östspanska vitvinsdruvan Merseguera introduceras här med stil. Druvorna skördas från vinstockar som är mer än 30 år gamla och planterade i kuperad terräng. Den höga kalkhalten i den lilla enskilda åkern på Finca Calvestra, tillsammans med svalkan 900 meter upp i bergen, skapar ett unikt uttryck av mineralisk finess i det raffinerade gourmetvinet.
Färskheten hos Merseguera. Persika, honung och lavendelblomma från Viognier (känd från Rhônedalens Condrieu). Melon från Malvasia. Receptet för en hyperelegant vitvinsupplevelse.
Vinmakaren Toni Sarrión har verkligen utmärkt sig här - ännu en gång!
Njut av det som aperitif eller till delikata skaldjur, sushi, lätta asiatiska rätter, tapas, fågel, sallader och milda ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Mustiguillo Mestizaje Blanco 2022 ØKO?
Mestizaje Blanco 2022 presenterar en elegant citrusgul färg ... En koncentrerad aromatisk bukett av lavendel, päron, persikor och honungsmelon och mandarin kommer ut ur glaset och ger plats för saltmineralitet och spännande terroiregenskaper av våt kalksten ... Mjuk och burgundisk krämig på tungan med transparenta, känsliga och vackra fruktnyanser som gör att mineralnyanserna i terroiren kan spela på gommen. Lång och nyanserad avslutning med en oemotståndlig längtan efter ett glas till. Mustiguillos mest mästerliga Mestizaje? Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Mustiguillo Mestizaje Blanco 2022 ØKO passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener