





Mustiguillo Syrah Pela Roques 2020 ØKO
93 poäng igen från Robert Parker för den nya ekologiska Pela Roques 2020!
Du kommer inte att hitta ett bättre Syrah-fynd i Spanien än detta peppriga och terroirdrivna mästerverk från Mustiguillo.
Det här är Syrah för dig som gillar de eleganta versionerna från norra Rhônes toppelit som Hermitage, Cornas och Côte Rotie. Vinet kommer från ett enda fält som heter "Finca Conejeros" - en unik och mycket näringsfattig mikroterroir 850 meter över havet i höglandet bakom Valencia.
Härifrån tar vinmakaren och ägaren Antonio Sarrión med sig en unik och elegant stil från kalla klimat till sin Syrah, som han jäser vid 50% helklass på 5.000 liters ekfat. Vinet lagras sedan ytterligare på stora franska ekfat i 10 månader. Resultatet är en supersaftig Syrah i en mineralisk superliga som också har fantastiska biffvänliga tanniner.
Robert Parker har aldrig gett en spansk Syrah högre än 95 poäng, så med 93 poäng och en extremt vänlig prislapp här på Supervin tvekar vi inte en sekund att kalla "Pela Roques" för Spaniens vildaste Syrah-köp. Ren rå rockjuice!
Njut av den till saftiga pepparbiffar, lamm, hjort, fläsk, mustiga tapas, grytor och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Mustiguillo Syrah Pela Roques 2020 ØKO?
"Pela Roque" presenterar sig med en vacker djup plommonröd färg som har små inslag av violett längs kanten av glaset. Redan fängslande på näsan med intensiva aromer av krossade svartpepparkorn, rök, flinta och våt kalksten, följt av björnbär, timjan, viol, lakrits, svarta oliver, kärnmjölk och lite nytt läder... På tungan mjukt och elegant pepparkryddat med hinkvis av sörplande saftig björnbärsfrukt. Läcker lakrits- och örtkrydda i avslutet som stramar åt matvänligt med silkeslena svala tanniner. Vacker, vacker Syrah! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Flintesten
Läder
Svartpeppar
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Mustiguillo Syrah Pela Roques 2020 ØKO passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener