
No 2 Alta Gaïa Bordeaux Supérieur 2014
Vi hittar Alta Gaïa på en idyllisk sydsluttning mellan Ruch och Bossugan, cirka 10 kilometer sydost om Saint-Émilion. Slottet byggdes redan 1950, men sedan 2003 är det Christine och Didier Mallemanche från Vignobles Mallemanche som sköter produktionen. Ursprungligen hette vingården med rätta Pétrus Gaïa, eftersom slottet faktiskt ligger på adressen "Pétrus". Det andra Pétrus, slottet i Pomerol som står bakom Bordeaux dyraste rött vin, lämnade dock in en stämningsansökan eftersom man inte ville dela sitt namn med en stigande stjärna. Rättegången pågick i flera år, tills ägaren till Pétrus Gaïa avled. År 2015 tvingades Vignobles Mallemanche byta namn på sina framstående viner till Alta Gaïa. De 33 hektaren odlas med hållbar HVE-certifiering - på rött vinssidan med fokus på Merlot, kompletterat med Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon inspirerat av Saint-Émilion. Precis som på de stora Grand Cru Classé-slotten förbättrar familjen Mallemanche fruktkvaliteten ytterligare med metoder som grön skörd och strikt beskärning, samt urval i vingården med ett vibrerande sorteringsbord vid ankomsten till vingården. Även fatkällaren med helt nya och 1-2 år gamla barriquefat kommer inte att vara sämre än de stora, klassificerade Bordeaux-slotten. Visst, det är bara seriösa viner som görs på Château Alta Gaïa - men lyckligtvis säger priserna något annat!
Hur smakar No 2 Alta Gaïa Bordeaux Supérieur 2014?
Direkt från hällningen stjäl No 2 Alta Gaïa rampljuset... mörkt körsbärsrött med en nästan svart kärna! Näsan avslöjar ett brett spektrum av komplexa doftnyanser. Viol, körsbär, svarta plommon och mynta ger plats för inslag av lakrits, skogsmark, tryffel, vanilj och rostade kaffebönor från fat- och flaskdagarna. .... I gommen är det sammetsmjukt och nästan Pomerol-flirtande med hinkvis av saftiga plommon, vaniljkryddade björnbär, lakrits och svarta vinbär. Stekvänliga tanniner stramar upp perfekt i den mineraliska och smakrika örtavslutningen. En högerextrem mördare av format! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
No 2 Alta Gaïa Bordeaux Supérieur 2014 passar bra till...
Om Chateau Alta Gaiä
Slottet har rötter ända tillbaka till 1950, men sedan 2003 är det Christine och Didier Mallemanche från Vignobles Mallemanche som sköter produktionen. Ursprungligen hette vingården med all rätt Pétrus Gaïa, eftersom slottet faktiskt ligger på adressen "Pétrus".
Det andra Pétrus, Pomerol-slottet bakom Bordeauxs dyraste rött vin, stämde dock eftersom man inte ville dela namn med en stigande stjärna. Rättegången pågick i flera år, faktiskt ända tills ägaren av Pétrus Gaïa gick bort. 2015 tvingades Vignobles Mallemanche att döpa om slottets utmärkta viner till Alta Gaïa.
De 33 hektaren odlas med hållbar HVE‑certifiering – på rött vinssidan med fokus på Merlot, som, inspirerat av Saint‑Émilion, kompletteras av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.
Liksom på de stora Grand Cru Classé-slotten främjar familjen Mallemanche fruktkvaliteten ytterligare med arbetsmetoder som grön skörd och sträng beskärning samt selektering i vineriet vid ett vibrerande sorteringsbord vid ankomsten.
Inte heller fatkällaren med helt nya och 1–2 år gamla barriquefat står tillbaka för de stora, klassificerade Bordeaux-slotten. Jovisst, det görs endast seriösa viner på Château Alta Gaïa – även om priserna lyckligtvis berättar en helt annan historia!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning