
Orciaverde Sangiovese 2017
Powerårgången över dem alla…
Sommaren 2017 var het i Toscana, och det har skapat en monströs Sangiovese med extra frukt, fyllighet och alkohol - man skulle tro att det var en stor Brunello i glaset!
Det är nästan så… Montecucco är det nya Brunello. Endast floden Orcia skiljer de två DOCG:erna.
René Langdahl Jørgensen, den danske Toscana- och Sangiovese-experten, har nyligen framhållit just Montecucco DOCG som ett av Toscanas "mest spännande områden". Och prisskillnaden gör Montecucco till en "no brainer".
Med endast 4 ha mogna vinstockar gör familjen Governe mycket små mängder. Men stilen är SÅ personlig, komplex och djup! Det är helt ofattbart att det kan gå att göra i denna prisklass.
Njut av den till saftigt nötkött, lamm med örter, kraftfulla pastarätter och mogna ostar. Njut av vinet vid 16–18°C
Hur smakar Orciaverde Sangiovese 2017?
Elegant körsbärsröd färg med tegeltoner. Doften lockar med tranbärsjuice, mörka körsbär, apelsinskal och solmogen plommon, samt djupa inslag av tobak, rost, örter och söt balsamico. Smaken håller hög, hög klass med fyllig, intensiv och saftig frukt som hänger länge i munnen och avslutas underbart kryddigt. Fina mineraliska undertoner, klassiska toscanska örter och vänliga tanniner. Utmärkt! Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Orciaverde Sangiovese 2017 passar bra till...
Hur är Orciaverde Sangiovese 2017 framställt?
Vinet är framställt av 100% Sangiovese, som handskördas från små parceller med lera, tuff och kalksten. Musten jäser temperaturkontrollerat vid 28°C. Överpumpningar av musten och lång skalkontakt ger optimal extraktion av färg, smak och tanniner. Vinet rundas av och kryddas av 10 månaders lagring på franska ekfat.
Druvor
SangioveseOm Orciaverde

”Et af Toscanas mest spændende områder” – René Langdahl om Montecucco DOCG
Hur långt kan du kasta med en sten? Om du har en riktigt bra kastarm kan du från Orciaverde-vingården kasta en sten över till några av Brunelloområdets största och mest erkända producenter - Banfi och Biondi Santi. Det är alltså Brunello med 97–99 poäng hos James Suckling och Robert Parker.
Men Orciaverde är inte en Brunello. Även om den skördas i stort sett i samma område, är den gjord på exakt samma druva, lagrad på ekfat och vinifierad enligt alla konstens regler.
Allt detta gör Orciaverde till Toscanas mest förbisedd pärla. Punkt. Ett charmigt litet lantställe med boende och en egen ekologisk gård, som drivs av den ödmjuke men kvalitetsfanatiske Simone Governe.
Produkterna är helt outstanding. Majoriteten av fälten ägnas åt produktion av durumvete och olivolja, men 4 hektar är planterade med vinstockar, och härifrån framställer Simone sina tre fantastiska Montecucco-rödviner:
Orciaverde Rosso är en lätt fatkryddad Supertoscaner, som kombinerar 80% Sangiovese med 20% Merlot. Därutöver kommer två rena DOCG Sangiovese-viner, där det ena är underbart fruktdominerat, medan det fatkryddade Riserva-flaggskeppet flera gånger har slagit dyra Brunello-viner i blindprovning!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning