
Tenuta Sette Ponti Oreno 2020 ØKO
Vi presenterar Oreno 2020 ... Ett av endast 9 viner med perfekta 100 poäng i den årliga Italy's 100 Best Wines!
Till och med världens bästa sommelier är överväldigad. Koncentrationen och smakens längd i Oreno 2020 överträffar helt enkelt alla andra årgångar av vinet ... Här måste vi påminna er om att 2019 distanserade Ornellaia med 61 platser i den tidigare TOP100.
Vi har tidigare kallat Oreno för Italiens mest förbisedda toppvin, men efter två perfekta superårgångar är det absoluta genombrottet här... Italiens bästa Bordeaux-blandning? Nu är det bara priset som släpar efter Sassicaia och Ornellaia...
Njut av det till saftiga biffar, lamm, mustiga pastarätter, svamp, grytor och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Tenuta Sette Ponti Oreno 2020 ØKO?
Koncentrerad mörk körsbärsröd vid hällning ... Nosen lovar super toscansk excellens med eleganta kraftfulla smaker av krossade violer, svarta vinbär, cassis, plommon och mörka saftiga körsbär som döljer lyxiga inslag av mynta, eukalyptus, söt balsamico, cederträ och rostade espressobönor ... Det blir bara inte bättre! På tungan, slät och kraftfull med den eleganta elegansen och steniga mineraliteten hos en Pauillac 1. Cru Classé. Enorm koncentration i eftersmaken som avslutas komplext med matvänliga tanniner och lager på lager av lyxiga nyanser.... Oreno har slagit rekord. Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Tenuta Sette Ponti Oreno 2020 ØKO passar bra till...
Hur är Tenuta Sette Ponti Oreno 2020 ØKO framställt?
Oreno 2020 är gjort på en klassisk fransk Bordeaux-blandning av 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 10% Petit Verdot, från upp till 30 år gamla sydvända vinstockar i centrala Toscana. Musten jäser fruktkonserverande i ståltankar medan hela 25 dagars manuell stampning av druvskalen främjar utvinningen av färg, smak och tannin. Vinet lagras 18 månader på franska ekfat och 1 år på flaska innan det släpps till försäljning. Levereras i original trälådor.
Om Tenuta Sette Ponti

Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll















