



Orma 2019 Tenuta Sette Ponti i trækasse
Orma 2019 är VILD... 16 platser före den eviga rivalen Ornellaia i James Suckling's TOP 100 - och med 97 poäng i dött lopp med den sist rankade Sassicaia!
Sassicaia och Ornellaia säljs för upp till flera tusen dollar per flaska, men Antonio Moretti från Sette Ponti vill inte blåsa upp priserna på konstgjord väg, trots att hans Orma 2019 är lika utsökt och kommer från exakt samma plats i Bolgheri...
Orma-fältet ligger direkt i klyftan mellan Sassicaia och Ornellaia. De två ikonerna kämpade om de exklusiva 5,5 hektaren, men det var Antonio som fick tag på marken.
Njut av det till moget nötkött, saftigt lamm, mustiga pastarätter och goda ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Orma 2019 Tenuta Sette Ponti i trækasse?
I glaset, mörk och tät med eleganta rödvioletta nyanser. Nosen imponerar med kraft, finess och underbar parfym ... Violer, svarta vinbär och saftiga körsbär möter växtbaserade inslag av mynta, timjan, tobak och toskanska kryddor samt lyxiga rostade bakgrundsaromer från fatlagringen ... Allvarlig frukt på tungan, med gudomlig finess och nyans ... Frukten är koncentrerad, fatet väl integrerat och de flytande fina tanninerna sätter pricken över i:et på en toscansk rött vinsupplevelse i absolut mästarklass. Lysande!
Orma 2019 Tenuta Sette Ponti i trækasse passar bra till...
Hur är Orma 2019 Tenuta Sette Ponti i trækasse framställt?
Vinet är gjort av en noggrant balanserad Bordeaux-blandning av 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc, handskördad från Tenuta Sette Pontis 5,5 hektar i Bolgheri, precis i "smörhålet" mellan Ornellaia och Sassicaia. Vinet jäses först i ståltankar i 18 dagar för att extrahera smak och tannin från druvskalen. Efter jäsningen mognar Orma i 18 månader på 225 liters franska barriques och cirka 1 år på flaska innan det släpps till försäljning.
Om Tenuta Orma
Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll















