0Varukorg

Tillbaka

Parusso Barolo DOCG 2016 Mosconi

Italien

Italien, Piemonte

14,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 224,95 SEK
6 fl. per st.
1 064,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point James Suckling
97 Point GardiniNotes.com
96 Point Vinum
96 Point WinesCritic.com
95 Point Robert Parker
95 Point Vinous
94 Point Falstaff
94 Point Andreas Larsson Blind Tasted
94 Point Andreas Larsson, Tasted
⭐ 4,4 Vivino

Parusso Barolo DOCG 2016 Mosconi

Italien

Italien, Piemonte

14,5% alk.

75 cl

En Barolo-upplevelse i en helt annan liga än vanligt - och godkänd med 97 vilda Suckling-poäng!

"Marcos tekniker är mycket ovanliga men smarta..."

Det finns goda skäl att sjunga dess lovord, för den stigande stjärnan Parusso, granne med den berömda Podere Aldo Conterno, levererar en sublim kraftbarolo i superligan! Även Conterno hyllar Parusso, så du vet att du är på väg mot en upplevelse i toppklass ...

Från toppmärket och cru Mosconi i Monforte d'Alba, känt för sina maskulina, mörka och mycket intensiva Barolo.

Rekommenderas till rött kött, svamprisotto, vilt och mogna ostar.

100% Nebbiolo från 15-20 år gamla vinstockar. Druvorna skördas för hand i små kundkorgar och transporteras sedan till vingården där de pressas försiktigt. Därefter sker en spontan jäsning utan tillsats av svavel innan vinet får mogna i 18 månader på små ekfat.

1 fl. per st.
1 224,95 SEK
6 fl. per st.
1 064,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point James Suckling
97 Point GardiniNotes.com
96 Point Vinum
96 Point WinesCritic.com
95 Point Robert Parker
95 Point Vinous
94 Point Falstaff
94 Point Andreas Larsson Blind Tasted
94 Point Andreas Larsson, Tasted
⭐ 4,4 Vivino

Recensioner av Parusso Barolo DOCG 2016 Mosconi

97 Point

James Suckling

An exotic, high-toned Barolo with blackberry, walnut and dried-flower aromas and flavors, as well as orange undertones. It’s full-bodied with spices and ripe fruit. Figs, too. Long and wild. Drink or hold.

97 Point

GardiniNotes.com

96 Point

Vinum

Enchanted with cherry fruit aromas, dried roses and spices; Polished texture that perfectly integrates tannins, long finish on fruit aromas and fine nuances of undergrowth and truffles. Extremely harmonious wine, which can also mature for a long time.

96 Point

WinesCritic.com

It is deep in the glass in the distinctive features of black plums, blackberries, cinnamon, boiling asphalt and sweet vanilla. The spiciness in the background invades the secondary scene in the nuances of juniper and withered marjoram. Full body, defined tannins, fused into the wine matrix and a broad and enveloping finish that reveals a decidedly fruity finish in aftertasting. Bright and radiant, it confirms the greatness of the 2016 vintage in the glass.

95 Point

Robert Parker

The Parusso 2016 Barolo Mosconi exhibits that same power, intensity and dark fruit with aromas of grape skins and vinous components. Marco Parusso lets his grapes undergo a very light appassimento in a cold storage room before pressing, and he uses a percentage of whole-cluster fruit with stems. Those strong flavors and tannins are very much on notice. You get hints of white pepper on this very powerful and tannic wine that won't be accessible until at least 10 years after the harvest, or probably more.

95 Point

Vinous

The 2016 Barolo Mosconi shows all the breadth and richness that is typical of the Monforte site. Dark fruit, chocolate, spice, new leakter, menthol, sage and crushed rocks build in an explosive, tannic Barolo that is going to need at least a few years to come together. Powerful, deep and resonant, this dark, brooding Barolo has a ton to offer.

94 Point

Falstaff

Dark ruby with a hint of garnet on the rim. Very rich nose of ripe cherry, rich blackberries and balsamic notes, with delicate eucalyptus nuances and wood spices. A vivid and very full palate, powerful body of ripe fruit, pithy tannins, with noticeable vanilla wood on the finish. Still very restrained, needs time to fully develop.

94 Point

Andreas Larsson Blind Tasted

94 Point

Andreas Larsson, Tasted

Medium deep ruby red colour with an orange rim. Intense perfume of red cherry, fine chocolate, tobacco, black truffle and mild oak. The palate is dense and powerful with an ample tannic texture, intense sweet fruit flavours with fine spice and a very long grippy finish.

⭐ 4,4

Vivino

Hur smakar Parusso Barolo DOCG 2016 Mosconi?

Vacker djupröd färg i glaset. Nosen börjar med en subtil doft av viol och rosenblad som övergår i ett förtrollande universum av svarta moreller, björnbär, mörka plommon och lite klassisk plommonfrukt. Noter av våt undervegetation, tryffel och Monforte-lakrits spelar med innan hela upplevelsen avrundas med solida fatnoter av piptobak, kaffe, choklad och lite exotisk krydda. Modern Barolo med massor av kraft och styrka! Drick nu eller spara 15-20+ år från skördeåret.

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter