





Parusso Barolo DOCG 2016 Mosconi
En Barolo-upplevelse i en helt annan liga än vanligt - och godkänd med 97 vilda Suckling-poäng!
"Marcos tekniker är mycket ovanliga men smarta..."
Det finns goda skäl att sjunga dess lovord, för den stigande stjärnan Parusso, granne med den berömda Podere Aldo Conterno, levererar en sublim kraftbarolo i superligan! Även Conterno hyllar Parusso, så du vet att du är på väg mot en upplevelse i toppklass ...
Från toppmärket och cru Mosconi i Monforte d'Alba, känt för sina maskulina, mörka och mycket intensiva Barolo.
Rekommenderas till rött kött, svamprisotto, vilt och mogna ostar.
100% Nebbiolo från 15-20 år gamla vinstockar. Druvorna skördas för hand i små kundkorgar och transporteras sedan till vingården där de pressas försiktigt. Därefter sker en spontan jäsning utan tillsats av svavel innan vinet får mogna i 18 månader på små ekfat.
Hur smakar Parusso Barolo DOCG 2016 Mosconi?
Vacker djupröd färg i glaset. Nosen börjar med en subtil doft av viol och rosenblad som övergår i ett förtrollande universum av svarta moreller, björnbär, mörka plommon och lite klassisk plommonfrukt. Noter av våt undervegetation, tryffel och Monforte-lakrits spelar med innan hela upplevelsen avrundas med solida fatnoter av piptobak, kaffe, choklad och lite exotisk krydda. Modern Barolo med massor av kraft och styrka! Drick nu eller spara 15-20+ år från skördeåret.
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.





