





Parusso Mosconi Barolo 2018 i trækasse
Det är det jag menar! Parussos Mosconi får 2 x 97 poäng under år 2016. Vad har du i beredskap för 2018 som ännu inte har recenserats?
Comet Marco Parusso är granne med Podere Aldo Conterno, som hyllar den visionära vinmakaren som går sin egen väg. Och de får fram Barolos i världsklass.
Toppmärket cru Mosconi är känt för sina mycket intensiva, mörka och maskulina Barolos. Så om du gillar full kraft och mycket smakintensitet är producentens Barolo med 99 poäng förmodligen något för dig ...
En sublim Barolo-upplevelse!
Rekommenderas till rött kött, lamm, tryffel, svamprisotto, vilt, kraftiga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Drick nu eller spara +15-20 år från skördeåret.
Hur smakar Parusso Mosconi Barolo 2018 i trækasse?
Vacker djup körsbärsröd färg i glaset. Vinet bjuder på en nyanserad mörk fruktsmakpalett av körsbär, björnbär och plommon som övergår i en något katrinplommonliknande fruktighet, men vinet är fortfarande stramt strukturerat. Noter av våt undervegetation, tryffel och Monforte-lakrits. Något bitande tanniner - skulle må bra av några år eller dekantering. Djärv och robust Barolo - Parussos unika uttryck. Wow, ett vin!
Parusso Mosconi Barolo 2018 i trækasse passar bra till...
Hur är Parusso Mosconi Barolo 2018 i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från 15-20 år gamla vinstockar inom Mosconi cru. Druvorna skördas för hand i små kundkorgar, transporteras sedan till vingården och pressas försiktigt. Därefter sker en spontan jäsning utan tillsats av svavel innan vinet får mogna i 18 månader på små ekfat.
Druvor
NebbioloOm Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.












