



Penas Aladas, Gran Reserva 2016 ØKO , Dominio del Aguila MAGNUM i trækasse
Spaniens bästa röda vin? Vi har endast tilldelats ett fåtal 1,5-liters magnumflaskor!
Vi såg det komma och nu är det officiellt. 2016 är årgången där Águilas Gran Reserva äntligen får perfekta 100 poäng!
I januari 2023 kommer Robert Parker att bedöma över 400 viner från Duero-regionen. Högst upp på prispallen, som årets bästa vin med perfekta 100 poäng, lyser Peñas Aladas Gran Reserva 2016. En fantastisk prestation i förmodligen den mest historiska årgången i historien:
Att Romanée Conti-lärjungen Jorge Monzon har två viner i Parkers TOPP 3 i den största årgången någonsin säger allt om maktfördelningen... Dominio del Águila är den nya kungen av Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd!
Sedan Peñas Aladas först slog alla Ribera-konkurrenter hos Robert Parker har vinet varit ett av Spaniens mest hypade samlarobjekt. Med 100 helt nya poäng från Robert Parker exploderar efterfrågan ytterligare.
2016 är certifierat ekologiskt, biodynamiskt odlat och lagrat hela 55 månader på franska ekfat. Ett av de mest sublima röda vinerna som någonsin skapats på spansk mark!
Njut av det till lamm, krokåldrat nötkött, anka, vilt, blackfootskinka och mogna ostar. Servera vid 16-18°.
Hur smakar Penas Aladas, Gran Reserva 2016 ØKO , Dominio del Aguila MAGNUM i trækasse?
När man häller upp Peñas Aladas 2016 glittrar det djupt björnbärsrött med en nästan svart mitt... Nosen drar koncentrerade, förtrollande aromer av rosor, violer, svarta körsbär, björnbär och mörka plommon, som öppnar sig storslaget för mörka rostade kaffebönor, söta orientaliska kryddor, kritaktig mineralitet, torkat kött, skogsmark, anis, tryffel och rosmarin ... Vinet landar mjukt och silkeslent på tungan, där frukten utvecklar en nästan onaturligt svävande elegans med kraftfulla vingslag. Minutlång kraftfull avslutning med utsökta kryddor och tanniner från den extra långa fatlagringen. Magiskt! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Penas Aladas, Gran Reserva 2016 ØKO , Dominio del Aguila MAGNUM i trækasse passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener