
Pita Finca La Cantera Fermentado en Barrica 2016
Ett av Spaniens största vita viner. Detta är grädden på moset från Emilio Pitas bästa Verdejo-marker i Rueda!
Det ekologiska mästerverket Finca La Cantera bevisar här, med drömbetyg på upp till 95 poäng, att Verdejo-druvan i rätt händer kan producera fatlagrat, Burgundy-infuserat vitt vin av ren världsklass.
Frukten kommer från toppvingården Finca La Cantera i södra Rueda och vinmakaren är mikroproducenten Emilio Pita, som har gjort vita viner i världsklass på Cloudy Bay i Nya Zeeland och Newton Vineyard i Napa Valley!
Produktionen av Emilios vita flaggskepp är minimal... vi har 120 flaskor!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel eller mogna ostar som comté, parmesan eller lagrad crunch.
Hur smakar Pita Finca La Cantera Fermentado en Barrica 2016?
Vinet har en delikat gyllene färg med fräscha gröna nyanser... Redan förtrollande på näsan! Intensiva aromer av saltad citrus, mandel, mogen persika, ananas, rostat bröd, hasselnöt och vanilj flödar ur glaset ... I gommen, mjuk och ganska överdådig med en härlig frisk kontrapunkt. Frukten är vackert definierad och fatkryddad till harmonisk perfektion i den långa, något salta avslutningen. Wow! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Pita Finca La Cantera Fermentado en Barrica 2016 passar bra till...
Hur är Pita Finca La Cantera Fermentado en Barrica 2016 framställt?
Finca La Cantera 2016 är gjort på 100% Verdejo från den exceptionella terroiren Finca La Cantera i Rueda och enligt burgundisk förebild lagras vinet i 8 månader med bâtonnage på 300 liters franska ekfat. Först efter ytterligare 5 år i flaskan, när frukten och fatet är perfekt integrerade, släpper Emilio Pita sin skapelse... Och vilken komplex, salt mineralisk himmel som väntar i glaset!
Druvor
VerdejoOm Viñedos Verderrubi
Bakom vinet står den ambitiösa vinmakaren Emilio J. Pita, som efter studier i enologi i Bordeaux har gjort vin på världsberömda adresser som Cloudy Bay på Nya Zeeland och Newton i Napa Valley.
Det säger väl allt om nivån att Decanter Magazine hyllar Emilio J. Pita för en av Ruedas fem bästa vita viner. Familjen har alltid varit druvodlare, och redan som mycket ung experimenterade Emilio med att göra vin av familjens druvor. Därefter tog han nattåget till Bordeaux, där han lärde sig franska och slutligen avlade examen i enologi vid Universitetet i Bordeaux under den berömde vitvinsprofessorn Denis Dubourdieu. Den skicklige Emilio anställdes sedan som vinmakare för lyxgruppen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), för vilken han hann göra vin hos Newton Vineyards i Napa Valley, Kalifornien, samt hos Cloudy Bay på Nya Zeeland.
Sedan 2010 har Emilio varit tillbaka i Rueda, där han lever ut sin pojkdröm med en liten serie fantastiska toppviner från familjens 27 hektar. Klimat och jordmån ger perfekta mognadsförhållanden för Verdejo, som är Dominio de Verderrubís huvudsakliga fokus. Kärnvärden är terroir, ekologi och hållbarhet, vilket ger viner med sällsynt friskhet och energi!
Kärnvärden är terroir, ekologi och hållbarhet, vilket ger viner med sällsynt friskhet och energi.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning














