



Prosper Maufoux Bourgogne Pinot Noir Réference 2024
Den fatlagrade lyxutgåvan av vår utan tvekan mest populära Bourgogne Pinot Noir... Réference är tillbaka i lager i den fruktsmakrika och skogsmarksmineraliska årgången 2024...
Full av finess möter frukten dig så piggt att du nästan kan plocka sommarbär direkt ur glaset…
Därtill finns spännande burgundiska skogsmarksnoter samt diskreta fatkryddor som höjer kvaliteten och komplexiteten till en suverän nivå i prisklassen.
Köpet är ett toppval från en av Frankrikes främsta vinmakare, Nadine Gublin, som gör vin för den berömda producenten Jacques Prieur när hon inte arbetar i källaren hos Prosper Maufoux.
Alla fans av Pinot Noir och burgundisk finess kan se fram emot att få detta bäriga och vackra vin i glaset. Ett vin med massor av livfullhet och spänst – rent godis för Bourgogne-sugna!
Njut av vinet till grillad fisk, fjäderfä, vilt, tartar, charkuterier och milda ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Prosper Maufoux Bourgogne Pinot Noir Réference 2024?
Prosper Maufoux Bourgogne Pinot Noir Réference 2024 presenterar sig elegant körsbärsröd i glaset... Doften osar av daggfräsch fruktcharm med delikata aromer av rosor, vildhallon, skogssmultron och saftigt vibrerande körsbärsfrukt, som döljer djupare nyanser av skogsjord och rostade fatkryddor…. I munnen silkeslen med Pinot Noirs svävande eleganta bärfrukt och en unik burgundisk mineralitet av skogsjord. Fatet träder diskret fram i den långa och harmoniskt kryddade finishen, som klingar av med munrensande mineralitet och fjäderlätta tanniner... Ett härligt fynd med mycket burgundisk karaktär! Drick nu eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Prosper Maufoux Bourgogne Pinot Noir Réference 2024 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Bourgogne Pinot Noir Réference 2024 framställt?
Vinet är framställt på 100% Pinot Noir från utvalda vingårdar i Bourgogne. All frukt skördas för hand och transporteras varsamt i små backar, så att endast kärnfriska och intakta druvor når vineriet. Innan jäsningen kyls frukten ner till 10°C för att frigöra extra aromer till musten. Musten jäser med fruktbevarande temperaturkontroll, medan manuella "punch downs" i 8–10 dagar främjar utdraget av färg, frukt och tanniner från druvskalet. Efter jäsningen följer ytterligare 3–5 dagars utblötning av druvskalen, innan vinet flyttas för 12 månaders lagring på 600 liters burgundiska ekfat, varav 10% är helt nya och lätt rostade.
Druvor
Pinot NoirOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























