
Prosper Maufoux Gevrey Chambertin 1er Cru 2018
“95 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart
“The red wines are dark and, despite their rich constitution, fresh and vivacious too. They will age very well.” - Wine Scholar Guild
Kallar alla fans av Gevrey-Chambertin…!
Kommunen är redan berömd för några av de mörkaste och mest maskulina röda bourgognerna, men i kraftåret 2018 höjer sig smaken och intensiteten till en helt fantastisk nivå... även för Gevrey!
Imponerande 14,5 % alkohol vittnar om en rekordstor fruktkoncentration, som Frankrikes främsta winemaker, Nadine Gublin, på mästerligt vis håller frisk, mineraldriven och elegant i glaset.
Gevrey-Chambertin blir inte mycket större... det här är 1er Cru med pil uppåt!
Njut av den till ankbröst, vilt, stekt lax och tonfisk, tartar, svamp och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Prosper Maufoux Gevrey Chambertin 1er Cru 2018?
Vid upphällning, mörkt körsbärsrött med märkbar fetma i glaset ... Nosen är djup och lakritsaktig med lager på lager av perfekt mogna bär! Violer, rosor, smultron, svarta körsbär och nästan beskärda inslag av plommon hälsar dig välkommen, medan eleganta inslag av skogsmark, svart te, engelsk lakrits och rostade kaffebönor ger djup ... I gommen, sammetslen med årgångens allvarliga och generösa fruktighet. Tanninerna och fatkryddorna är perfekt integrerade i den minutlånga eftersmaken och tar helhetsintrycket till en mycket hög nivå... Underbar röd Bourgogne! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Prosper Maufoux Gevrey Chambertin 1er Cru 2018 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Gevrey Chambertin 1er Cru 2018 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir från 1er Cru-klassificerade parceller i det världsberömda Gevrey-Chambertin. Den nyskördade frukten transporteras färsk till vineriet där druvorna noggrant sorteras och rensas innan ett transportband för dem till jäsningstankarna (utan användning av pumpar). Detta följs av 4–5 dagars kallmaceration vid 10 °C, vilket ger vinet en vacker färg och parfymerade aromer. Vinet genomgår därefter jäsning med 18–20 dagars maceration på druvskal, där dagliga nedstötningar extraherar extra karaktär och tanniner från skalen. Efter jäsningen mognar vinet i 12 månader på 228-liters franska ekfat, varav 20 % är helt nya (lätt rostade).
Druvor
Pinot NoirOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener






