





Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023
År efter år har vi jämfört denna mineraliska och smörkryddade lyx-Mâcon med Meursault — och nu gör vi det igen!
Nu är den vita bourgognen tillbaka i den formidabla årgången 2023, som överträffade alla förväntningar hos Bourgogne-producenterna med ett av de bästa skördeutbytena på länge.
Mâcon-Igé kommer från södra Bourgogne, något norr om det berömda Pouilly-Fuissé. Skapad av Nadine Gublin, den första kvinnliga "Winemaker of The Year" i Revue du Vin de France.
När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur i Meursault, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger högre pris.
I slutändan mer Meursault, och ett vildare bourgogneköp än någonsin tidigare!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fjäderfä, ljust kött, krämiga såser, sushi, tapas, svamp och mogna ostar. Servera vid 10–13°C.
Hur smakar Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023?
Nyupphälld presenterar Mâcon-Igé 2023 sig ljus gyllengul med en frisk grönaktig ton.... Nosen imponerar genast med en elegant doft av jasmin, salt citrus, päron, flinta, mandarin och persika, som ger plats åt minerala stråk av våt kalksten samt en aning smör, crème brûlée, nötter och rostad vanilj från fatlagringen ... Vinet lägger sig smörmjuk på tungan, där den delikata Chardonnay-frukten möter fattonerna och årgångens perfekt vibrerande mineralitet. Lång, munrengörande och lyxigt "spicy" finish... Nadine Gublin gör det igen - en vit bourgogneupplevelse i första klass! Drick nu, eller spara 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Chardonnay, som Prosper Maufoux handskördar från kalkrika top-terroirer i Mâcon-Villages-kommunen Igé, som ligger lite norr om det berömda Pouilly-Fuissé. Omedelbart efter skörden pressas de hela klasarna i en skonsam pneumatisk vinpress, så att endast den mest delikata druvmusten når den färdiga vinen. Mustklarning i 24 timmar vid 12 °C. Därefter jäser och mognar vitvinet 12 månader på ståltank och 228-liters ekfat, varav 10 % nya. Prosper Maufoux rostar endast sina ekfat lätt, så fatkryddorna hålls extra fina och delikata.
Druvor
ChardonnayOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























