
Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023
År efter år har vi jämfört denna mineral- och smörkryddade lyx-Mâcon med Meursault – och nu gör vi det igen!
Nu är det vita Bourgogne tillbaka i den formidabla årgången 2023, som överträffade alla förväntningar hos Bourgogne-producenterna med en av de finaste skördarna på länge.
Mâcon-Igé härstammar från södra Bourgogne, strax norr om det berömda Pouilly-Fuissé. Skapad av Nadine Gublin, den första kvinnliga "Winemaker of The Year" i Revue du Vin de France.
När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux är hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur i Meursault, där hon gör några av Bourgognes största viner till priser som är upp till tjugo gånger högre.
I slutändan innebär det mer Meursault och ett vildare Bourgogne-köp än någonsin tidigare!
Passar utmärkt till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, krämiga såser, sushi, tapas, svamp och mogna ostar. Servera vid 10–13 °C.
Hur smakar Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023?
Nyhälld, Mâcon-Igé 2023 presenterar en ljus gyllene färg med en frisk grönaktig nyans.... Nosen är omedelbart spännande med eleganta dofter av jasmin, saltad citrus, päron, flinta, mandarin och persika, som ger vika för mineraliska inslag av våt kalksten och lite smör, crème brûlée, nötter och rostad vanilj från fatlagringen... Det vita vinet är mjukt och smörigt på tungan, där den delikata Chardonnay-frukten blandas vackert med fatnoter och perfekt vibrerande mineralitet från årgången. Lång, munrengörande och lyxigt kryddig avslutning... Nadine Gublin gör det igen - en förstklassig upplevelse av vit bourgogne! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Grapefrukt
Vita blommor
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Mâcon IGE Grand Terroir 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Chardonnay som Prosper Maufoux handskördar från kalkstenshöjder i Mâcon-Villages-kommunen Igé, strax norr om den välkända Pouilly-Fuissé. Direkt efter skörd pressas hela klasarna i en skonsam pneumatisk press så att endast den mest delikata musten når det färdiga vinet. Musten klarnar under 24 timmar vid 12 °C. Det vita vinet jäser och mognar därefter i 12 månader i ståltankar och i 228-liters ekfat, varav 10 % är nya. Prosper Maufoux rostar endast sina ekfat lätt för att hålla fatkryddorna extra fina och delikata.
Druvor
ChardonnayOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
























