
Prosper Maufoux Nuits-Saint-Georges 2023
En flodvåg av frukt ... 2023 är en helt unik årgång med charm som Jancis Robinsons recensent nere i Bourgogne ALDRIG har smakat förut.
Den uppmaning till handling som följer är också omisskännlig: "Mitt råd är att köpa alla de utsökta byviner som du har råd med. Köp för att dricka dem - för din rena njutning."
Det här är den typ av byvin som Prosper Maufoux levererar här från Nuits-Saint-Georges, världsberömt för några av de mest kraftfulla och mörkfruktade röda vinerna i hela Bourgogne.
Så koncentrerad att Prosper Maufoux har valt att öka andelen helt nya fat till 30% i källarlagringen — något man normalt bara ser i mycket dyrare 1er Cru-viner!
Kvaliteten är allt annat än slumpmässig. Denna Nuits-St-Georges har skapats i nära samarbete med Nadine Gublin, som utbildades under legenden Henri Jayer innan hon blev den första franska kvinnan att utses till "Årets vinmakare" i Revue du Vin de France.
Bourgogne-köp i denna klass är sällsynta — det är inte undra på att vinet ständigt är restnoterat!
Njut av detta vin till fågel, grillad lax, fågelvilt, svamp och ost. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Prosper Maufoux Nuits-Saint-Georges 2023?
Prosper Maufoux Nuits-Saint-Georges 2023 glittrar djupt körsbärsrött i glaset. På näsan är den nästan okontrollerbart ljus, med årgångens parfymerade fruktaromer i en total charmoffensiv: krossade rosor, saftiga smultron, svarta körsbär och apelsinskal som spränger ur glaset och ger plats åt djupare toner av peppar, lakrits, rostade kaffebönor och mineraliska skogsbottennoter. I munnen är den underbart kraftfull med årgångens rika och generösa fruktkoncentration. Texturen är silkeslen, med frukt, fat och mineralelegans i perfekt harmoni. Ett stort rött vin i år som inte får missas — 2023 ROCKS! Drick nu eller spara 10+ år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Kaffe
Rose
Svarta körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Prosper Maufoux Nuits-Saint-Georges 2023 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Nuits-Saint-Georges 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir från den världsberömda kommunen Nuits-Saint-Georges. Före jäsningen genomgår druvorna en kallmaceration på 4–5 dagar vid 10 °C, vilket gör att druvskalen avger färg och fruktaromer till musten. Jäsningen sker långsamt och svalt för att ge en ren och autentisk återgivning av Pinot Noirs fruktfiness, samtidigt som 18–20 dagars skalkontakt och pigéage säkerställer en välbalanserad extraktion av färg, smak och tanniner. Vinet avslutas med 12 månaders lagring på 228‑liters burgundiska ekfat, varav 30 % är helt nya (lätt rostad/blond).
Druvor
Pinot NoirOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















