
Prosper Maufoux Santenay Rouge 1er Cru Clos Rousseau 2016
Den varma rekommendationen för Santenay gäller särskilt 2016, med sina saftiga, livfulla röda viner som utmanar 2015 som den bästa Bourgogne-årgången under de senaste 15 åren.
Den muromgärdade Clos Rousseau har allt. Från denna på hög höjd och kalkrika terroir har Prosper Maufoux skapat en elegant, parfymerad och magiskt strukturerad Pinot Noir 2016. Skapad av en av regionens mest begåvade vinmakare...
Det är ingen tillfällighet att Los Angeles Times nämner Nadine, vinmakare hos Prosper Maufoux, tillsammans med Lalou Bize-Leroy (Domaine Leroy) i en artikel om Bourgognes ledande kvinnliga vinmakare.
Nadine utbildades av den ikoniska 100-poängsproducenten Henri Jayer innan hon triumferade som Frankrikes första kvinnliga Winemaker of The Year i Revue du Vin de France.
Ett fynd i förhållande till priset och en mycket värdig bärare av 1er Cru-klassificeringen!
Njut av det till biffar, grillad lax och tonfisk, fågel, vilt, tartar, rödbets- och svamprätter samt krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Prosper Maufoux Santenay Rouge 1er Cru Clos Rousseau 2016?
Klassisk elegant vinröd färg i glaset.... Näsan charmar med delikata aromer av torkade rosor, vilda hallon, saftiga smultron och svarta körsbär, tillsammans med rostig jord, mineralisk skogsmark, lakrits och delikat rostade kaffebönor ... Silkeslen och mjuk i gommen med nyanserade smaker av röda och mörka bär och perfekt integrerade lyxiga kryddor från fatet. Vackert långt avslut med fina tanniner och en fantastiskt uppfriskande friskhet. Högsta klass! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Prosper Maufoux Santenay Rouge 1er Cru Clos Rousseau 2016 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Santenay Rouge 1er Cru Clos Rousseau 2016 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir från Prosper Maufouxs egen hemmavinodling i Santenay. Druvorna skördas i den muromgärdade 1er Cru Clos Rousseau, belägen i västra utkanten av Santenay.
De handplockade druvorna sorteras, rensas och transporteras försiktigt (utan pumpning) till jäsningstanken, där 4–5 dagars kall maceration vid 10 °C extraherar extra färg och fruktaromer från druvskalen. Vinet jäser därefter med fruktbevarande temperaturkontroll, medan cirka 21 dagars skalkontakt berikar vinet med silkeslena tanniner och stort smakdjup. Santenay 1er Cru Clos Rousseau avslutas med 12 månaders lagring på 228‑liters burgundiska ekfat, varav 30 % är nya.
Druvor
Pinot NoirOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener